Opgaand acacia als vredesboom

Beschrijving

Naast de kerk van Ooigem staat een opgaande Acacia (Robinia pseudoacacia). Deze boom is wellicht kort na WOI aangeplant als vredesboom.

De standplaats van de boom is sterk gewijzigd doorheen de jaren. Oorspronkelijk bevond de boom zich op het kerkhof rondom de kerk, net achter de kerkhofmuren.

Dichtbij bevond zich ook een oorlogsgedenkteken, ook opgericht na de Eerste Wereldoorlog door het gemeentebestuur van Ooigem. Deze was geplaatst tegen de muur van de pastorietuin, ten noorden van de kerk nabij het kruispunt van de Oostrozebeeksestraat met de Bavikhoofsestraat en staat nu aan de overkant van het pleintje, in een gevel ingewerkt.

Door zijn centrale inplantingslocatie en met een omtrek van 414 cm en een hoogte van 20 m is de Acacia inmiddels uitgegroeid tot een beeldbepalende boom in de dorpskern van Ooigem.

• Informatie en oude foto's aangeleverd door Eeckhout Geert, Heemkundige Kring Wielsbeke (9 april 2018)

Auteurs: Schepens, Annelies