Opgaande linde als vredesboom met roepstenen

Beschrijving

Tussen de kiosk en de kerk van Achel staat een opgaande winterlinde (Tilia cordata). Deze boom is aangeplant in 1919, ter herdenking aan de herwonnen vrede na de Eerste Wereldoorlog. Het aanplanten van een linde als vredesboom is heel kenmerkend. De linde heeft een symbolische waarde als boom van de liefde, bescherming en van de vrede.

De winterlinde heeft een omtrek van 261 cm en een hoogte van 21 m.

Aan de voet van de boom liggen twee roepstenen. Vanop deze steen werden vroeger -na de hoogmis op zondag- door de veldwachter of bellenman belangrijke berichten aan de dorpelingen meegedeeld. Met de opkomst van de krant in de 20ste eeuw is het gebruik van de roepsteen verloren gegaan. Deze roepstenen zijn restanten van de inrijpoort van de afspanning Koeckhofs die op deze locatie heeft gestaan.

Auteurs: Schepens, Annelies