Boerenwoning van het Klein Zwaanhof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klein Zwaanhof

Beschrijving

Zogenaamd "Klein Zwaanhof", zie uithangbord. Grote wederopbouwhoeve, grosso modo teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een erf met grind en centrale vaalt; boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), stalvleugel, dwarsschuur respectievelijk ten oosten, ten noorden en ten zuiden; aanplanting: siertuintje, voor het boerenhuis; boomgaard, ten westen; materialen: verankerde donkerrode baksteen; pannen (mechanisch) zadeldaken met overstekende dakranden op houten modillons; grijsbeschilderde plint; I-balken onder meer onder getoogde ontlastingsbogen, boven de poorten; streekeigen bouwelementen: dakvenster met puntgeveltje voorzien van muurvlechtingen; aflijnend baksteenfries van afwisselend streks en langs metselverband bij het boerenhuis; asemgaten in de schuurgevel; zijgevels met zware, getrapte schouderstukken; indeling: boerenhuis van vier traveeën en één opkamertravee rechts waaronder een rechthoekige getraliede kelderopening, stalvleugel met haaks aanleunend bak- en melkhuis; dwarsschuur met aardappelkelder links en wagenhuis rechts. Ten westen, recente loods.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Aanvullende informatie

De wederopbouwhoeve werd omgevormd tot een toeristisch bezoekerscentrum over het erfgoed van de Eerste Wereldoorlog langs de Ieperse frontboog. Van de hoeve met losse bestanddelen werd enkel de boerenwoning behouden en aangepast aan de nieuwe bestemming.

• Informatie verkregen van Onroerend Erfgoeddienst CO7 (31 maart 2020).