Villa Froment

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Froment

Beschrijving

De villa Froment in cottagestijl werd kadastraal geregistreerd in 1913 in opdracht van de tegelfabrikant Froment en is gelegen op een driehoekig perceel gevormd door de Acht Meistraat en het Watermolenpad. De villa wordt gekenmerkt door een pittoreske vormgeving en volumewerking die benadrukt wordt in het complexe dakenspel. Decoratief gebruik van houtwerk, onder meer in het pseudostijl- en regelwerk en het gaaf bewaarde schrijnwerk. De villa bleef gaaf bewaard, onder meer vanwege originele tegels die in het interieur in enkele kamers bewaard bleven.

Historiek

Deze villa werd gerealiseerd in opdracht van de directeur van de tegelfabriek N.V. Ceramiekproducten De Dijle. Deze fabriek, opgericht in 1908, bevond zich aan de overkant van het Kanaal Leuven-Dijle op grondgebied Herent. Tegels bewaard in het interieur blijven ook vandaag nog refereren naar de oorspronkelijke opdrachtgever van de villa. Later werd de villa aangekocht door de Remyfabrieken te Wijgmaal om er kaderpersoneel, werkzaam in de stijfselfabriek, te huisvesten.

Beschrijving

De woning situeert zich centraal in een aangelegde tuin, van de weg gescheiden door een manshoge afsluitingshaag. Deze villa werd opgetrokken op een onregelmatig grondplan. Het hoofdvolume bestaat uit twee bouwlagen onder schilddak met rode dakpannen. De villa werd opgetrokken in baksteen, de tweede bouwlaag werd bepleisterd en beschilderd. Decoratief gebruik van hout in de puntgevels in de vorm van imitatievakwerk, in de trapezoïdale erkers en het balkon, typeert de villa. Verschillende dakschilden worden doorbroken door klimmende dakkapellen. Het houten schrijnwerk met originele vierkante roedeverdeling bleef intact bewaard en draagt in grote mate bij tot de architecturale waarde van deze pittoreske villa. Volgens Willekens was het interieur grotendeels bekleed met tegels, in enkele kamers zou deze waardevolle interieurafwerking bewaard zijn.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Leuven, afdeling XV (Herent), 1913/41.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, Bouwdossiers Wijgmaal, dossier 123/1973/2412.
  • COKELAERE J. 1984-1985: Beleving en waardering  van het gebouwde in het Wijgmaal van Remy, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit toegepaste wetenschappen, Afdeling architectuur, fig. 3.2.7.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith