erfgoedobject

Wegkapel

bouwkundig element
ID
306256
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306256

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Deze wegkapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bevindt zich op de scherpe hoek gevormd door de Baron Descampslaan en de Wakkerzeelsebaan. De kapel werd volgens onderzoek van E. Willekens op deze locatie opgericht in 1904 in opdracht van de heer Frans Grietens, brouwer van beroep en burgemeester van Herent.

Historiek

Brouwer Frans Grietens liet deze kapel bouwen op een stuk grond dat aan hem toebehoorde om de genezing van zijn vrouw te bekomen. De kapel werd veelvuldig bezocht door bedevaarders die vanuit Leuven doorstaken naar de Sint-Hubertuskerk te Wakkerzeel. Tijdens de jaarlijkse processie op Allerheiligen werd ter hoogte van de kapel de zegen gegeven. Bij de dood van de heer Grietens, onder het pastoorschap van E.H. Donies, werd de kapel geschonken aan de kerkfabriek van Wijgmaal met de verplichting in te staan voor haar onderhoud. De schenking werd echter nooit officieel bekrachtigd, waardoor de kapel in eigendom bleef van de nabestaanden van Frans Grietens. Het oorspronkelijke beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes werd gestolen.

Beschrijving

De kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige koorsluiting is opgebouwd uit rood baksteenmetselwerk met een plint in zwart baksteenmetselwerk. Het zinken zadeldak wordt afgeboord door een omlopende witgeschilderde, houten kroonlijst en is bekroond door een smeedijzeren kruis. De voorgevel van de kapel in de vorm van een puntgevel met mijterboogvormig spaarveld, richt zich op de splitsing van beide wegen. De rechthoekige deur is samen met het spitsbogige bovenlicht gevat in een natuurstenen omlijsting. De witgeschilderde houten vleugeldeur vertoont ruitvormige ijzeren roeden in de ruiten, gelijkaardig aan het bovenlicht. Beide zijgevels zijn voorzien van een rechthoekig spaarveld.

  • ROUWET M. 1975: Sprokkelingen uit de geschiedenis van Wijgmaal aan de Dijle. Wijgmaal, 64.
  • WILLEKENS E. 2016: The immovable heritage master plan as a new tool for integrated heritage conservation in Flanders. Case study: Wijgmaal, onuitgegeven verhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit ingenieurswetenschappen.
  • WILLEMSENS C. 1986: Morfo-typologische studie van het dorp Wijgmaal, onuitgegeven verhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit toegepaste wetenschappen, Afdeling architectuur: vol. I, 29 en vol. I, 12.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wegkapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306256 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.