Gekoppelde burgerhuizen

Beschrijving

Dit geheel van twee burgerhuizen werd naar verluidt in 1928 opgericht als kopie van de door de Remyfabrieken hier geïntroduceerde woontype, namelijk de dubbelwoonst, gericht op de huisvesting van de bedienden.

Historiek

De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal in functie van de werknemers verbonden aan de fabriek. Remy bouwde voor de werknemers woningen in een typologie passend voor hun functie binnen het bedrijf. Het type van dubbelwoonst werd door Remy geïntroduceerd en voorzag in een meer burgerlijke woning voor de bedienden. Het ontwerp is gebaseerd op het door de Remyfabrieken geïntroduceerde type van de dubbelwoonst dat ook in de Pastoor Bellonstraat nummers 2 tot 12 werd gerealiseerd.

Beschrijving

De gekoppelde woningen werden van de openbare weg gescheiden door een voortuin. Twee bakstenen pijlers met deksteen aan de ingang van nummer 37 vormen getuigen van de vroegere afsluiting van beide tuinen. Het geheel werd opgericht in rood baksteenmetselwerk met witstenen elementen. De woningen zijn opgevat als enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder een doorlopend zadeldak met rode pannen. De prominente venstertravee werd uitgewerkt als afgeknotte puntgevel onder wolfseind met een trapezoïdale erker op de begane grond, bekroond met een balkon met balustrade op de verdieping en een ovalen venster in de topgevel. De dieperliggende deurtravee werd eenvoudiger uitgewerkt. Het geheel wordt gekenmerkt door korf- en rondboogvormige gevelopeningen, steeds voorzien van vlakke, witstenen hoek- en sluitstenen. Het schrijnwerk werd deels vernieuwd. De originele voordeuren bleven bewaard. Ook het verfijnd houten raamwerk met rechthoekige roedeverdeling in de bovenlichten (aanvankelijk witgeschilderd) bleef bewaard in het pand nummer 37. Het ovale venster in de puntgevel in nummer 39 bleef behouden.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, Fotocollectie, 1961.
  • Informatie verkregen van de eigenaar van nummer 37 (16 april 2020).