erfgoedobject

Personeelswoning Remy

bouwkundig element
ID
306263
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306263

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Personeelswoning Remy
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De villa werd volgens onderzoek van E. Willekens opgericht in 1935 in opdracht van de Remyfabrieken. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal in functie van de werknemers verbonden aan de fabriek. Remy bouwde voor de werknemers woningen in een typologie passend voor hun functie binnen het bedrijf. Het type van het vrijstaande woonhuis of de villa voorzag in de meest burgerlijke woning voor de bedienden van het bedrijf.

De compacte villa is opgebouwd uit roodbruin baksteenmetselwerk en opgevat als een asymmetrische compositie van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak van rode pannen met wolfseind. De rechter hoofdtravee werd hoger opgetrokken en uitgewerkt als een vooruitstekend, veelhoekig torenvolume onder een spitsvormige dakconstructie met bekroning. Voor de deurtravee werd een portiek onder een pannen bedaking voorzien. Het geheel wordt gekenmerkt door rechthoekige gevelopeningen onder brede, doorlopende en wit gepleisterde banden en oorspronkelijk schrijnwerk (witgeschilderd houten schrijnwerk, guillotineramen op het gelijkvloers, glasramen met rozen tussen de verticale roeden). De kroonlijst, aanvankelijk een eenvoudige, geprofileerde kroonlijst in hout, werd vernieuwd. De voortuin wordt afgescheiden van de straat door middel van een lage bakstenen muur.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, Fotocollectie, 1961.
  • WILLEKENS E. 2016: The immovable heritage master plan as a new tool for integrated heritage conservation in Flanders. Case study: Wijgmaal, onuitgegeven verhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit ingenieurswetenschappen.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Personeelswoning Remy [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306263 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.