Modernistisch onderwijsgebouw

Beschrijving

Dit modernistisch schoolgebouw, in 1939 kadastraal geregistreerd, werd gebouwd langsheen de Baron Descampslaan in opdracht van burgemeester Dr. Prosper Switters van Herent. Opvallend is de zakelijke esthetiek, met een sterke nadruk op de horizontale geleding, refererend aan het modernisme die het gebouw architecturale waarde verleent.

Deze voormalige gemeentelijke jongensschool werd opgericht ter vervanging van een eerdere school gelegen op de hoek van de Rotselaarsesteenweg en de Steenakkerstraat. De school werd officieel in gebruik genomen op 17 april 1939.

Het schoolgebouw werd opgericht op een L-vormig grondplan aan de achterzijde van het perceel met de lange zijde parallel aan de straat. Aan de voorzijde van het perceel wordt de speelplaats afgescheiden van de Baron Descampslaan door een hoge afsluitingsmuur, opgetrokken in dezelfde esthetiek als deze van de schoolgebouwen. Het geheel is opgetrokken in gele baksteen op een gebosseerde blauwe hardstenen plint en wordt bekroond door platte daken.

De afsluitingsmuur langs de straatzijde heeft een erg gesloten karakter, bestaande uit een lange schoolmuur die aansluit op de noordelijke schoolvleugel van twee bouwlagen hoog. De muur is doorbroken met hoog in het muurvlak ingebrachte, smalle strookramen met onderverdeling in vierkanten. De banden hebben doorlopende blauwe hardstenen lekdrempels en de omlijstingen bestaan uit een platte brede cementering. Oorspronkelijk waren deze muuropeningen ingevuld met reliëfglas in turquoise tinten, maar hiervan zijn er vele verdwenen. Ten midden van de muur was aanvankelijk boven de strookramen het opschrift ‘GEMEENTESCHOOL’ aangebracht in plaatmateriaal, vandaag gedeeltelijk verdwenen. In de ommuring bevinden zich twee openingen met getrapte, cementen dagkanten die toegang verlenen tot de speelplaats. De oorspronkelijke houten vleugelpoort met wit reliëfglas bleef in de linker opening bewaard. Tegen de afsluitingsmuur zijn vier vlaggenmasten bevestigd. De schoolvleugel heeft een blinde gevel gericht naar de straat afgezien van dezelfde strookramen, georganiseerd in omgekeerde U-vorm en in het verlengde van de afsluitingsmuur. Achter de ommuring op de binnenkoer bevindt zich een houten luifel rustend op kolommen met natuurstenen sokkel, de hoekige perceelgrens volgend.

Het schoolgebouw zelf bestaat uit twee vleugels. De lange westelijke vleugel is opgebouwd uit één bouwlaag, en opengewerkt met grote vensterpartijen die zowel langs de zijde van de speelplaats als langs de zijde van de achterliggende groenvlakte de lichtinval in de klaslokalen garanderen. De vensterpartijen worden zoals bij de openingen in de afsluitingsmuur voorzien van al dan niet doorlopende blauwe hardstenen lekdrempels en omlijstingen met een platte brede cementering. De noordelijke vleugel, haaks op de straat, is opgebouwd uit een trapsgewijze stapeling van blokvolumes, tot drie bouwlagen hoog op het punt waar beide vleugels samenkomen. Het volume dat de koer begrenst kent een gesloten karakter en is ingevuld met twee deuropeningen aan weerszijden en met korte strookramen. De overige volumes zijn opengewerkt met grotere vensterpartijen op de verdiepingen. Het bijpassende originele, witgeschilderde, houten schrijnwerk met vierkante roedeverdeling werd reeds vervangen door alternatief in PVC met andere onderverdeling.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Leuven, afdeling XV (Herent), 1939/25.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, Fotocollectie, s.d.
  • BERCKMANS J., BERCKMANS M., BOLLION C. 2003: Van Wicmale tot Wijgmaal: vroeger en nu in woord en beeld. Wijgmaal, 248.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith