Bioscoop Lido, café en woning

Beschrijving

De voormalige bioscoop Lido, later ook nog Roxy genoemd en kadastraal geregistreerd in 1941, werd in modernistische stijl gebouwd als cinemazaal met café en woonhuis.

Historiek

Het perceel was volgens het kadaster reeds bebouwd voor 1896. Eveneens volgens het kadaster gebeurde in 1904 nog een uitbreiding naar achteren toe. Na oorlogsschade van de Tweede Wereldoorlog werd het pand verbouwd of herbouwd in modernistische stijl als cinema met café en woonhuis. Deze wijziging werd in 1941 in het kadaster geregistreerd. De cinemazaal was jarenlang een trekpleister voor de fabrieksarbeiders van de Wijgmaalse stijfselproducent Remy.

Beschrijving

Het pand werd opgetrokken langs een geknikte rooilijn en bestaat uit twee in elkaar hakende volumes. Links bevindt zich het woonhuis van twee traveeën en een afgeronde hoektravee en twee bouwlagen onder een zadeldak (parallel met de straat). Grote vensterpartijen op de begane grond doen vermoeden dat zich hier het café bevond. Rechts bevindt zich een terugwijkende travee van twee bouwlagen onder een plat dak die de historische toegang tot de filmzaal omvat. De filmzaal zelf situeerde zich achter het pand en haaks op de straat ter hoogte van een dwarse vleugel onder een zadeldak die bijna het volledige perceel beslaat en van latere datum lijkt te zijn. De beide volumes langs de straat zijn visueel verbonden door een doorlopende grijze lijst en door een afgeronde luifel met vernieuwde houten bekleding ter hoogte van de toegangspartijen. De gevel is bekleed met een lage, hardstenen plint, en met gele tegels voor de onderste bouwlaag en gele, platte bakstenen voor de bovenste bouwlaag. De eerste verdieping van het woonhuis heeft een bijna gevelbreedte rechthoekige erker en eveneens rechthoekige vensters geflankeerd door kolommen in rood en goud geglazuurde baksteen en rode tegels op de vooruitspringende latei. De afgeronde hoektravee is hoger opgetrokken en was aanvankelijk voorzien van een vlaggenmast (zie bewaarde houders). De rechthoekige vensters alsook de deuren op de gelijkvloerse verdieping worden gekenmerkt door het oorspronkelijk houten schrijnwerk. Zowel deze guillotineramen, de voordeur met bovenlicht met kleurrijk glas-in-loodraam alsook de originele houten dubbele vleugeldeur met aan weerszijden geriemde kolommen in de rechtse travee verhogen de gaafheid van deze voorgevel van de voormalige cinema met café en woonhuis. Op de verdiepingen bevindt zich vernieuwd schrijnwerk, afgezien van drie glas-in-loodraampjes ter hoogte van de hoektravee. Later werd het woonhuis voorzien van twee houten dakvensters in het voorste dakvlak.

Enkele oorspronkelijke interieurelementen bleven bewaard, waaronder de keramische tegelvloer in de linkervleugel (het woonhuis met café) alsook de glas-in-loodramen. De vroegere cinemazaal is opgedeeld. De ruimte van waaruit film werd geprojecteerd is nog herkenbaar aanwezig.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Leuven, afdeling XV (Herent), sectie B, 1896/4, 1904/3 en 1941/3.
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, Fotocollectie, s.d.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith