Herenhuis

Beschrijving

Aan het kanaal Ieper-IJzer gelegen herenhuis met achterliggend bouwbedrijf, zie opschrift "Bouwstoffen" op de puilijst. Alleenstaande villa gelegen middenin beboomde tuin, afgezet door hekken tussen pijlers. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met oeils-de-boeuf en versierde vorstkam. Volgens bewoners naar ontwerp van architect Verkeyn (Zedelgem), uit de jaren 1920. Gele baksteenbouw, gebruik van arduin voor sokkel, muurbanden en onderdorpels. Geprofileerde houten gootlijst op klossen. Middenrisaliet uitlopend op een dakvenster onder scherp schilddak met oeil-de-boeuf en versierde vorstkam. Rechthoekige vensteropeningen verdiept in korfboogomlijsting met aanzet- en sluitstenen, en betegelde boogvelden. Op de bovenverdieping korfboogvensters met aanzet- en sluitstenen; onder meer centraal deurvenster met balkon met smeedijzeren trek, op gegroefde consoles. Twee- en drielichtvensters met gebogen kalven en typische roedeverdeling en medaillon in het bovenlicht. Rechthoekige vleugeldeur met gelijkaardig bovenlicht. Begroende rechter zijgevel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

Het achterliggend bedrijfsgebouw is gesloopt.