erfgoedobject

Woning voor kaderpersoneel Remy

bouwkundig element
ID
306281
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306281

Beschrijving

Het burgerhuis werd volgens onderzoek van E. Willekens gebouwd circa 1875 voor kaderpersoneel in opdracht van de Remyfabrieken. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal in functie van de werknemers verbonden aan de fabriek. Het dubbelhuis situeert zich op het Moleneiland. Dit eiland wordt gevormd door de Dijle, waarvan één rivierarm vandaag deels gedempt is. Op dit moleneiland bevond zich de eerste fabriekssite van stijfselfabrikant Remy. De woning was daar dan ook vlakbij gelegen.

Het burgerhuis is opgevat als een dubbelhuis op vierkante plattegrond. Het volume bestaat uit drie traveeën en twee bouwlagen onder een (vernieuwd) tentdak van zwarte leien. De woning werd opgetrokken in baksteenmetselwerk, verankerd met gekrulde muurankers, en voorzien van een lage natuurstenen plint. Gesinterde baksteen werd decoratief aangewend voor de uitwerking van de hoekkettingen en ontlastingsbogen. Het geheel wordt opengewerkt door rechthoekige gevelopeningen met hardstenen lekdrempels, lateien en aanzetstenen. Het oorspronkelijke schrijnwerk is niet meer aanwezig. Ten zuidoosten is de woning uitgebreid met een gelijkaardig uitgewerkt, bakstenen volume van één bouwlaag onder een plat dak. Recenter werd dit volume ten oosten verder uitgebreid.

  • COKELAERE J. 1984-1985: Beleving en waardering  van het gebouwde in het Wijgmaal van Remy, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit toegepaste wetenschappen, Afdeling architectuur, figuur 3.3.10.
  • WILLEKENS E. 2016: The immovable heritage master plan as a new tool for integrated heritage conservation in Flanders. Case study: Wijgmaal, onuitgegeven verhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit ingenieurswetenschappen.
  • WILLEMSENS C. 1986: “Morfo-typologische studie van het dorp Wijgmaal”, onuitgegeven verhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit toegepaste wetenschappen, Afdeling architectuur, figuur 3.3.1.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Woning voor kaderpersoneel Remy [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306281 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.