Proefstation Remyfabriek

Beschrijving

Het proefstation is volgens onderzoek van E. Willekens een laboratorium uit 1930, in de volksmond ook het ‘Rattenkot’ genoemd, en is gelegen op het zogenaamde ‘Moleneiland’. Dit eiland wordt gevormd door de Dijle, waarvan één rivierarm deels werd gedempt. Op dit moleneiland bevond zich het eerste industrieterrein van de Remyfabriek. Het gebouw werd echter opgetrokken na de verhuis van de stijfselfabriek naar een nieuwe site aan de vaart na de Eerste Wereldoorlog, waar de fabriek zich vandaag nog steeds bevindt. Het proefstation is het enige overblijfsel van de industriële activiteiten van Remy op deze site. Het gebouw diende voor de opslag van de door de fabriek geproduceerde dierenvoeding. Er werden tevens proefdieren gehouden.

Het gebouw is ingeplant op een vierkant grondplan en omvat vijf traveeën en twee bouwlagen onder een plat dak. Een duidelijk afleesbare betonnen skeletstructuur vormt de constructieve basis van het laboratorium. De hoger oplopende betonnen pijlers onder dekstenen ritmeren de gevels. De skeletbouw is ingevuld met baksteenmetselwerk en oorspronkelijk ook met grote vensterpartijen met kenmerkend stalen schrijnwerk met vierkante roedeverdeling. Dit schrijnwerk is quasi volledig verdwenen en de vensters werden gedeeltelijk gedicht. Ter hoogte van de zuidgevel hangt een open balkvormige constructie bestaande uit betonnen ribben.

• BEYEN M. 2014: De Wijgmalenhoek, Straathistories: Leuvense buurten in woord en beeld 4, Leuven.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith