erfgoedobject

Omheiningsmuur kasteeldomein Van Dijck

bouwkundig element
ID
306284
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306284

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze omheining, te situeren halverwege de Privaatweg, is volgens onderzoek van E. Willekens een laatste restant van het afgebroken Kasteel Van Dijck. Dit kasteel werd gebouwd in 1890 in opdracht van de directeur Edouard Remy van de stijfselfabriek te Wijgmaal, als woonst voor opeenvolgende generaties fabrieksdirecteurs. Dit kasteel was ook gekend als het Groot Kasteel, waarbij Château Denis, het Klein Kasteel genoemd werd. Het kasteel Van Dijck werd afgebroken in de jaren 1950, waarbij enkel de omheiningsmuur werd gespaard.

De ontwikkeling van Wijgmaal houdt sterk verband met de vestiging van stijfselfabriek Remy in de dorpskern, eerst op het Moleneiland, later langs de Vaart. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek. De bakstenen omheining vormt zo een getuige van deze lokale geschiedenis, maar versterkt daarnaast ook het karakter van de dreef, waarlangs ze is gelegen.

De omheiningsmuur is opgebouwd uit pijlers van rode en zwarte baksteen, geleed door middel van cordons en spaarvelden, onder hardstenen dekstenen. Tussen deze pijlers bevinden zich lage muurvlakken in gelijkaardig metselwerk, met daarboven een smeedijzeren hekwerk. Aan elk uiteinde van de omheining staat een smeedijzeren toegangshek. De afsluiting loopt parallel met de weg en schermt vandaag de gebouwen van Steinerschool ‘de Zonnewijzer’ af van de Privaatweg.

  • COKELAERE J. 1984-1985: Beleving en waardering  van het gebouwde in het Wijgmaal van Remy, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit toegepaste wetenschappen, Afdeling architectuur, figuur 3.2.0.
  • WILLEKENS E. 2016: The immovable heritage master plan as a new tool for integrated heritage conservation in Flanders. Case study: Wijgmaal, onuitgegeven verhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit ingenieurswetenschappen.
  • WILLEMSENS C. 1986: “Morfo-typologische studie van het dorp Wijgmaal”, onuitgegeven verhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit toegepaste wetenschappen, Afdeling architectuur, figuur 3.3.5.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Omheiningsmuur kasteeldomein Van Dijck [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306284 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.