erfgoedobject

Villa Pouillon

bouwkundig element
ID
306288
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306288

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Pouillon
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De villa werd samen met het achterliggende koetshuis kadastraal geregistreerd in 1891 en gebouwd in opdracht van dokter Pouillon, een bedrijfsarts werkzaam bij de Wijgmaalse stijfselfabriek Remy. Dokter Pouillon was werkzaam in de Remyfabrieken tot aan de Eerste Wereldoorlog. De villa vormt een statig ensemble met de omringende tuin met monumentale bomen, van de weg afgesloten door bakstenen pijlers met ijzeren hekwerk, en het achter de woning gelegen koetshuis. Dit ensemble bleef bovendien gaaf bewaard, onder andere door de aanwezigheid van het originele schrijnwerk en hekwerk.

Dokterswoning Pouillon heeft een symmetrische compositie van drie traveeën en twee bouwlagen en is opgevat als een dubbelhuis. De woning op rechthoekig grondplan is opgetrokken in roodbruine baksteen onder een tentdak met zwarte pannen. In de natuurstenen plint bevinden zich keldergaten. De gevel is verfraaid met horizontale, over de vier gevels doorlopende banden in blauwe hardsteen en gekrulde muurankers. De gevelopeningen zijn rechthoekig. De vensters zijn voorzien van houten luiken in de onderste bouwlaag en houten rolluikkasten op de verdieping, weliswaar voorzien van vernieuwde rolluiken. Het originele houten schrijnwerk van de vensters en deur is bewaard. De vleugeldeur bevindt zich centraal en is voorzien van panelen en een muizentandfries, onder een eenvoudig bovenlicht.

Het perceel wordt gescheiden van de openbare weg door middel van een lage bakstenen muur met hekwerk tussen bakstenen pijlers en met witgeschilderde, betonnen dekstenen. Links bevindt zich een toegangspoort met daarachter een oprijlaan tot een koetshuis onder zadeldak achteraan het perceel. Rechts bevindt zich een klein toegangshek.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Herent, afdeling XV (Herent), sectie D, 1891/11.
  • COKELAERE J. 1984-1985: Beleving en waardering  van het gebouwde in het Wijgmaal van Remy, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit toegepaste wetenschappen, Afdeling architectuur, figuur 3.2.4.
  • ROUWET M. 1975: Sprokkelingen uit de geschiedenis van Wijgmaal aan de Dijle. Wijgmaal, 189.
  • WILLEMSENS C. 1986: “Morfo-typologische studie van het dorp Wijgmaal”, onuitgegeven verhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit toegepaste wetenschappen, Afdeling architectuur, figuur 3.3.4.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Pouillon [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306288 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.