erfgoedobject

Opgaande eik als kapelboom

landschappelijk element
ID
306295
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306295

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Ter Duinen
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Aan de rand van het beschermde stuifduinencomplex ‘Ter Duinen’ in Bouwel staat een mooi opgaande zomereik (Quercus robur).

De zomereik bevindt zich langs de rijweg Bergen. Het tracé van de weg (voormalig Sentier 12) vormt de historische, zuidelijke grens van het stuifduinencomplex dat Bouwel met Echelpoel verbindt. Van hieruit vertrekken ook enkele paden doorheen de duinen. De zomereik flankeert één van deze toegangen tot het gebied. Verder merken we op verschillende historische kaarten (Ferraris – Vandermaelen) dat vlakbij deze locatie één van de weinige bewoningen langs de duinen stond. Sinds ‘60 bevindt zich hier een woonwijk.

Door zijn standplaats aan de rand van het bos, heeft de boom geen beeldbepalend karakter. Echter omdat het bosbestand vrij jong is (wel historisch bosperceel), is de zomereik mooi kunnen uitgroeien.

Aan de stam werd een kapelletje aangebracht, ter verering van Maria. Het goed onderhouden en versierde, omheinde perkje rond de boom toont aan dat de functie als kapelboom nog actief wordt beleefd.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Schepens, Annelies
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Opgaande eik als kapelboom [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306295 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.