Herdenkingsmonument en opgaande bruine beuk als eeuwfeestboom

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Midden op het Pastoor Van Haechtplein staat een opgaande bruine beuk (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’). Deze boom is geplant tijdens het eeuwfeest van de Belgische onafhankelijkheid op 14 september 1930. De beuk heeft een omtrek van 380 cm en een totale hoogte van 20 m.

Voor de boom staat het Boerenkrijgmonument van 1898 (bouwmeester J. Cockerols en beeldhouwer F. Deckers), bestaande uit een hardstenen graftombe met obelisk en vredesengel van witte Savonnièresteen; opschrift: "Aan de martelaars van 1798/ Het dankbare Meerhout 1898".

De (weinige) resten van de circa tweehonderd gesneuvelde Brigands van de zogenaamde "slag van Meerhout" werden in 1948 (zie inscriptie) vanop het kerkhof naar hier overgebracht bij de herdenking van honderdvijftig jaar Boerenkrijg.

• KENNES, H. & STEYAERT, R.: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Mol, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N5, Brussel - Turnhout, 2000.
  • GEMEENTE MEERHOUT, Jubelfeesten tot herdenking van het eeuwfeest van Belgie's onafhankelijkheid, 1930. [affiche]

Auteurs: Schepens, Annelies