Hoeve Vijfwegenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vijfwegenhof

Beschrijving

Zogenaamd "Vijfwegenhof", zie uithangbord. Hoeve naar ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge), naar zeggen van 1921. Wederopbouw, teruggaand op regionale hoevebouw, zie opstelling: Losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een deels gekasseid, deels begrind erf met resten van bakstenen stoepen, ten noordwesten, toegangshek; boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), stalvleugel en dwarsschuur respectievelijk ten westen, ten noorden en ten zuiden; aanplanting: ten oosten, haag en populierenrij ter afbakening van weide; materialen: verankerde rode baksteen; mechanische pannen zadeldaken met overstekende dakrand op houten modillons; traditiegebonden houtwerk zie luiken, kleine roedeverdeling in bovenlichten en vakken; ijzeren I-balken boven rechthoekige schuur- en wagenhuispoorten; streekeigen bouwelementen: twee opkamertraveeën, met twee getraliede kelderopeningen, uitlopend op trapgevel; dakvensters met trapgevels: rechthoekige asemgaten in schuurvleugel; indeling: boerenhuis (straatgevel) van twee opkamertraveeën links en vijf traveeën; stalvleugel met L-vormige plattegrond; dwarsschuur met wagenhuis links en aardappelkelder en kalver- en veulenstal rechts. Recente betonnen boven-, tussen- en onderdorpels bij boerenhuis. Nagenoeg identieke hoeve van vermelde architect gelegen in Sint-Jan.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 12909.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine