Postgebouw met woning van de postmeester

Beschrijving

Het voormalig postgebouw van Wijgmaal met woning van de postmeester is gelegen tegenover de spoorlijn Leuven-Mechelen en werd volgens onderzoek van E. Willekens in 1911 gebouwd in opdracht van de Remyfabrieken. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek.

Het half vrijstaande gebouw is opgetrokken op een U-vormige plattegrond geopend naar de tuin. De voorgevel bestaat uit een asymmetrische compositie van zeven ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een overkragend, complex zadeldak met kruisende nok en een houten kroonlijst op uitgelengde klossen. De drie traveeën aan de linkerzijde omvatten het woonhuis, de vier traveeën aan de rechterzijde het postkantoor. Het woonhuis wordt in de twee linker traveeën geaccentueerd door een puntgevel met houten windborden en een makelaar. De flankerende deurtravee onderscheidt zich door verdiepte borstweringen gevat in een natuurstenen omlijsting. In de afwijkende geleding van drie bouwlagen tekent zich de achterliggende traphal af. Met de functiewijziging naar woonhuis verdween de deuropening van het postkantoor (het bouwspoor is nog zichtbaar in de gevel).

Het geheel is opgetrokken uit rode baksteen met horizontale banden in zwarte en rode baksteen doorlopend over het woonhuis en het postkantoor. De horizontaliteit van het geheel wordt versterkt door zwart gekleurd voegwerk ter hoogte van deze banden, toegevoegd tijdens een laatste restauratiefase. De gevel rust op een natuurstenen plint met keldergaten. De dakbedekking bestond oorspronkelijk uit rode pannen, maar werden bij een restauratie vervangen door natuurleien. De gevel wordt ritmisch opengewerkt door korfboogvensters (rechthoekig in de deurtravee) met contrasterende rollagen en hardstenen lekdrempels. De originele dubbele, houten voordeur van het woonhuis bleef behouden. Het volledige vensterschrijnwerk is vernieuwd met houten ramen volgens de oorspronkelijke T-vormige onderverdeling. Het venster boven de toegangsdeur wordt afgesloten door traliewerk. De interieurindeling werd aangepast aan de volledige herbestemming tot woning. In het interieur bleven onder andere een oorspronkelijke keramische tegelvloer (hal) en een plafondafwerking met moulures bewaard.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, Bouwdossiers Wijgmaal, dossier 18/1956.
  • WILLEMSENS C. 1986: “Morfo-typologische studie van het dorp Wijgmaal”, onuitgegeven verhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit toegepaste wetenschappen, Afdeling architectuur: volume III, 2.6.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith