Personeelswoning Remy

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Personeelswoning Remy

Beschrijving

Deze villa in neotraditionele stijl werd volgens onderzoek van E. Willekens in 1905 gebouwd in opdracht van de Remyfabrieken voor het kaderpersoneel van de nabijgelegen fabriek. De verlichte industrieel Edouard Remy en zijn opvolgers bouwden naast de stijfselfabriek langs de Vaart ook tal van woningen en gemeenschapsvoorzieningen in Wijgmaal voor de werknemers van de fabriek.

Deze villa is gelegen aan het kanaal Leuven-Dijle en wordt omgeven door een tuin die een buffer vormt voor de omliggende industriële activiteiten die teruggaan op de stijfselfabriek Remy, eveneens langs de Vaart gelegen. De villa met een gevelbreedte van drie traveeën omvat twee bouwlagen onder een zadeldak van rode pannen met kruisende nok. De verankerde gevels zijn opgetrokken uit rood baksteenmetselwerk met enkele accenten in hardsteen. De bredere rechter travee werd prominent uitgewerkt als risaliet bekroond met een trapgevel op schouderstukken. Daarvan is de geveltop voorzien van twee smalle vensters en een kleine blindnis. Eenzelfde trapgevel bekroont de linker zijgevel. Het dakschild rechts is doorbroken door twee hoge schoorstenen. Getoogde vensters met bakstenen waterlijsten erboven doorbreken de twee bouwlagen van de voorgevel. De zijgevels worden gekenmerkt door een eerder gesloten karakter met spaarvelden en blinde vensters. Het schrijnwerk van vensters en deuren is vervangen, vermoedelijk met behoud van de oorspronkelijke raamverdelingen. Verschillende dakvlakramen werden toegevoegd in de dakschilden. De oorspronkelijke kroonlijst op klossen bleef bewaard. Twee paar bakstenen pijlers met hardstenen dekstenen resten van de vroegere tuinafsluiting met hekken en een poort aan de straat.

• COKELAERE J. 1985: Beleving en waardering  van het gebouwde in het Wijgmaal van Remy, Onuitgegeven verhandeling KU Leuven, fig. 3.2.5.
  • WILLEMSEN C. 1986: Morfo-typologische studie van het dorp Wijgmaal, onuitgegeven verhandeling  Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit toegepaste wetenschappen, Afdeling architectuur, volume III, 3.3.10.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith