Standbeeld Eduard Remy

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Standbeeld Eduard Remy

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bedrijf Remy

Beschrijving

Het standbeeld van Edouard Remy werd volgens onderzoek van E. Willekens in 2005 opgericht ten noorden van de beeldbepalende silotoren, deel van de voormalige stijfselfabriek Remy te Wijgmaal. Het huidige standbeeld is een kopie van het originele standbeeld in Cararamarmer uit 1905, dat werd vervaardigd door Jules Lagae, een kunstenaar uit Roeselaere. Het werd toen gerealiseerd ter gelegenheid van de vijftigjarige jubileumviering van de Remyfabrieken. Dit standbeeld heeft historische waarde als referentie aan Edouard Remy, de persoon die in 1855 de Remyfabrieken stichtte en daarmee Wijgmaal tot een bedrijvig industrieel stadsdorp maakte.

Historiek

Het oorspronkelijke beeld toonde een neergezeten Edouard Remy, vergezeld van een uil bovenop rijstaren. Het standbeeld was opgesteld op een hoge natuurstenen sokkel met onderaan bloemen, een molensteen, een baal rijst en tarwe en een bronzen beeld van Mercurius, god van de handel. Het beeld stond voor de fabrieksburelen op de tweede (huidige) fabriekssite aan het kanaal Leuven-Dijle. Bij latere verbouwingswerken werd het standbeeld dichter bij de ingang aan de spoorweg geplaatst en verdwenen de attributen aan de sokkel. Het originele standbeeld werd circa 1975 door de NV Coppens verkocht aan een bedrijf in tweedehands bouwmaterialen. Het nieuwe standbeeld werd opgericht naar aanleiding van het 150-jarige jubileum van de Remyfabrieken.

Beschrijving

Het standbeeld verbeeldt de zittende figuur van Edouard Remy met aan de voeten een uil op rijstaren. Het standbeeld, vervaardigd uit witte zandsteen, werd hoog geplaatst op een sokkel van rode baksteen en een platform van blauwe hardsteen. Het standbeeld torent zo hoog uit boven zijn omgeving en gaat de relatie aan met de achterliggende fabrieksgebouwen. De sokkel draagt een hardstenen bordje met het opschrift “Edouard Remy, *1813 +1896, Stichter fabrieken Remy NV in 1855, Inhuldiging Campus Remy, 19 maart 2005”.

• BEYEN M. 2014: De Wijgmalenhoek, Straathistories: Leuvense buurten in woord en beeld 4, Leuven, 29, 31.
  • COKELAERE J. 1984-1985: Beleving en waardering van het gebouwde in het Wijgmaal van Remy, onuitgegeven licentiaatsverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit toegepaste wetenschappen, Afdeling architectuur, figuur 3.2.2.
  • WILLEMSENS C. 1986: “Morfo-typologische studie van het dorp Wijgmaal”, onuitgegeven verhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, Faculteit toegepaste wetenschappen, Afdeling architectuur, figuur 3.3.9.

Auteurs: Elsen, Liedewij; Willekens, Edith