Hoeve Eikenburg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Eikenburg

Beschrijving

Zogenaamd "Eikenburg", zie opschrift. Wederopbouwhoeve enerzijds grosso modo teruggaand op regionale hoevebouw, echter met overaccentuering van de streekeigen bouwelementen zie, opstelling: lage bestanddelen; U-vormig en aaneengesloten opgesteld rondom een deels verhard erf; toegankelijk via gietijzeren hek ; boerenhuis, noorden; stalvleugel, ten westen; dwarsschuur met stal en wagenhuisgedeelte ten zuiden; aanplanting: boomgaard afgezet door middel van doornhaag ten noorden; omhaagd (doornhaag) siertuintje aan straatzijde; materialen: verankerde donkerrode baksteenbouw; pannen zadeldaken met kort overstekende dakrand; indeling: boerenhuis met opkamergedeelte links; dwarsschuur met wagenhuis en stalgedeelte links; streekeigen bouwelementen: bedaking, onderbroken door talrijke dakvensters en -kapellen, hetzij klimmend, hetzij onder zadeldakje met tuitgeveltje; tuitgevels met aandaken en muurvlechtingen; steunberen; gemarkeerde schoorsteentravee; rechthoekige muuropeningen, licht verdiept in rondboognissen, op afzaten; beluikte benedenvakken. Anderzijds, met schijnvoegen gecementeerde tuitgevel bij het boerenhuis aan straatzijde.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine