Hoevetje

Gemeente Ieper

• Actualisatie Ieper (actualisaties: 01-08-2008 - 31-08-2008).
  • Adrescontrole Ieper (adrescontroles: 08-02-2008 - 11-02-2008).
  • Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoevetje

Beschrijving

Pittoresk hoevetje naar ontwerp van architecten Fernand Petit & Jacques Obozinski (Brussel), uit het begin van de jaren 1920. Wederopbouw teruggaand op de regionale (doorsnee) hoevebouw, zie opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een deels verhard erf, toegankelijk via hek ten zuiden; boerenhuis, stalvleugel, dwarsschuur, respectievelijk ten zuidoosten, ten westen en ten zuidwesten; aanplanting: boomgaard, ten zuidoosten; materialen: verankerde donkerrode baksteen; pannen zadeldaken overstekend op houten modillons, bij schuur onderbroken door luifel boven rechthoekige schuurpoort; beluikte houten kozijnconstructies en bakstenen onderdorpels bij boerenhuis; indeling. boerenhuis (erfgevel) van één opkamertravee links en drie traveeën; stalvleugel oorspronkelijk van links naar rechts bestaande uit varkens-, kalf- en koestal en bakhuis; dwarsschuur oorspronkelijk bestaande uit paardenstal, aardappelkelder, schuur en wagenhuis.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 9846.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi