Wederopbouwhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wederopbouwhoeve

Beschrijving

Wederopbouwhoevetje naar ontwerp van architecten Fernand Petit & Jacques Obozinski (Brussel), teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw zie, opstelling en indeling: naar het zuiden georiënteerd laag, langgestrekt hoevetje (nokrichting loodrecht op de straat) bestaande uit dwarsschuur, een stalgedeelte en woongedeelte van vier traveeën en opkamertravee rechts, onder meer getoogde kelderopening aan achtergevelzijde; voorliggend erfje (grind), met licht verharde oprit ten noordoosten; bakhuis ten noorden; aanplanting: omhaagde moestuin, ten noordoosten; materialen: verankerde, rode baksteenbouw; pannen (mechanische) zadeldak met kort overstekende rand; bakstenen strekken en onderdorpels voor de rechthoekige muuropeningen; beluikte houten bolkozijnen, onder meer drielichten, bij het boerenhuis.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 12924.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine