is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sluiswachterswoning van Boezinge Sas
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sas van Boezinge met verdedigingswerk en sluis
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd monument Sas van Boezinge met verdedigingswerk en sluis
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sluiswachterswoning van Boezinge Sas
Deze vaststelling was geldig van tot
Sluiswachtershuisje, gelegen aan kanaal Ieper-IJzer, aan het sas gegraven van 1932 tussen de "Hooge vaart" (richting Ieper) en de "Lage vaart". In de 17de eeuw werd ongeveer op deze plaats een sluis met puntdeuren gebouwd door Bartholomeus de Buck (1638-1642), een voor die tijd revolutionaire methode. Om strategische redenen werd de sluis beschermd door het Sint-Niklaasfort (1696-1782); afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1777).
Alleenstaand diephuisje midden omhaagd siertuintje. Dubbelhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (mechanische pannen); een klimmend dakvenster. Heropgebouwd waarschijnlijk in begin van de jaren 1930, echter nog volledig aansluitend bij de regionale 19de-eeuwse bouwtrant. Rode baksteenbouw onder meer versierd door dito dambordverband. Gebruik van simili-natuursteen ter markering van sokkel, voor sluit- en aanzetstenen, en voor onder- en bovendorpels van de rechthoekige muuropeningen.
Zijgevels. Aflijnende tandlijst. Links aanleunend nutsgebouwtje onder lager zadeldak.
Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & LION M. 1987: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Ieper, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)