• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Doorsnee-hoeve, gelegen in straatbocht en aan de Waenebeek, heropgebouwd in het begin van de jaren 1920, teruggaand op de traditionele, regionale hoevebouw, zie opstelling: lage bestanddelen, bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een begraasd erf met deels behouden stoepen en paden met grind; centrale vaalt; aan straatzijde toegankelijk via gietijzeren hek; boerenhuis, dwarsschuur, stal respectievelijk ten noorden, ten westen en ten noordwesten; materialen: verankerde rode baksteenbouw; pannen (Vlaamse) zadeldaken overstekend op houten modillons, voorzien van dakvensters; wit- en roodbeschilderd houtwerk onder meer twee houten bolkozijnen in de opkamer van het boerenhuis; indeling: boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type: stalgedeelte van vijf traveeën links en woongedeelte van vijf traveeën; twee opkamertraveeën links aan achtergevelzijde; dwarsschuur met wagenhuisgedeelte links en stalgedeelte rechts; streekeigen bouwelementen: uilengat in linker zijgevel van de dwarsschuur. Houtwerk van het boerenhuis, werd echter grotendeels aangepast. Recente loods, ten westen aanleunend bij de dwarsschuur. Nieuwe varkensstal, ten noordoosten.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine