erfgoedobject

Steenkouterbaan

landschappelijk element
ID
306453
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306453

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Steenkouterbaan loopt van in Denderbelle naar het noordoosten en sluit aan op de hoofdweg naar Dendermonde. Voorbij de laatste huizen gaat de weg over in een onverharde landbouwweg die tussen de akkers loopt. Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) loopt deze weg dwars door de uitgestrekte dorpsakkers of kouter ten noorden van Denderbelle waar de naam Steenkouter naar verwijst. Van op de weg zijn er open zichten op de omliggende velden en op de kleine veldkapel 't Steenkouterkapelleken die hier eind 19de-begin 20ste eeuw werd opgericht. Uit de Poppkaart blijkt dat de kouter opgedeeld was in lange rechthoekige percelen die haaks georiënteerd stonden op de veldweg die hier als ontginningsas diende. Een smalle zijwegel Langenkant kruiste de Steenkouterbaan en vormde een doorsteek van de hoofdbaan naar de weg Veer in het Bellebroek. Deze zijweg is nog steeds in gebruik als smalle losweg.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Bellebroek en Dendermeersen tussen Oudegem en Wieze

  • Is deel van
    Denderbelle


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Steenkouterbaan [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306453 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.