Steenkouterbaan

Beschrijving

De Steenkouterbaan loopt van in Denderbelle naar het noordoosten en sluit aan op de hoofdweg naar Dendermonde. Voorbij de laatste huizen gaat de weg over in een onverharde landbouwweg die tussen de akkers loopt. Op de Kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) loopt deze weg dwars door de uitgestrekte dorpsakkers of kouter ten noorden van Denderbelle waar de naam Steenkouter naar verwijst. Van op de weg zijn er open zichten op de omliggende velden en op de kleine veldkapel 't Steenkouterkapelleken die hier eind 19de-begin 20ste eeuw werd opgericht. Uit de Poppkaart blijkt dat de kouter opgedeeld was in lange rechthoekige percelen die haaks georiënteerd stonden op de veldweg die hier als ontginningsas diende. Een smalle zijwegel Langenkant kruiste de Steenkouterbaan en vormde een doorsteek van de hoofdbaan naar de weg Veer in het Bellebroek. Deze zijweg is nog steeds in gebruik als smalle losweg.

Auteurs: Verdurmen, Inge