erfgoedobject

Kapelboom in populierenbos

landschappelijk element
ID
306461
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306461

Juridische gevolgen

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld landschapsatlasrelict Welle- en Kapellemeersen
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld landschapsatlasrelict Welle- en Kapellemeersen
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Net voorbij het kruispunt van Kapelleveld en Papeveld leidt een grindweg naar beneden richting de Dendervallei. De weg leidt langs een open weiland en passeert vervolgens door een populierenbos en langs de berm van de E40 om uit te komen op het jaagpad op de rechteroever van de Dender. Waar de weg de populierenaanplanting bereikt is in de bocht aan een van de opgaande bomen een kleine Onze-Lieve-Vrouwkapel bevestigd. De wegel komt al voor op de Kabinetskaart van de Ferraris en wordt in de 19de eeuw aangeduid als 'Berg straat'. Deze weg vormde van op de hoger gelegen gronden in het dorp een toegangsweg naar de meersen en vormde op zich de scheiding tussen de 'Kapelle meersch' en de 'Wierook meersch'. Mogelijk is de huidige kapelboom een voortzetting van een wegkapel of kapelboom langs deze oude ontsluitingsweg. Door de aanleg van de E40 rond 1950 werd de weg afgesneden van de meersen en afgeleid naar de Dender.

 • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
 • Atlas van de Buurtwegen, opgesteld naar aanleiding van de wet op de buurtwegen van 10 april 1841, schaal 1:2.500 (overzichtsplannen schaal 1:10.000).
 • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven in 1842-1879, schaal 1:5000.
 • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.

Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Erembodegem

 • Is deel van
  Welle- en Kapellemeersen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapelboom in populierenbos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306461 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.