erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID
306473
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306473

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eén van de vijf Duitse bunkers, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden opgetrokken als onderdeel van de 'Flandern I Stellung' en nu binnen de afbakening van het later ingerichte 'Tyne Cot New British Cemetery' liggen. Deze Britse militaire begraafplaats is gelegen tussen de Tynecotstraat en de Vijfwegenstraat, op de westzijde van een heuvelrug, circa 2,5 kilometer ten zuidwesten van het dorp Passendale. Deze bunker betreft de meest zuidelijke, halfondergrondse bunker, die aan de voorzijde van de begraafplaats gemarkeerd wordt door vier populieren.

Historiek

Het dorp Passendale was op 20 oktober 1914 in Duitse handen gevallen. De heuvelrug, bij de Britten bekend als Passchendaele Ridge (scheiding tussen Leie- en IJzerbekken), vormde tijdens de eerste oorlogswinter 1914-1915 de verst vooruitgeschoven frontlijn van de Ypres Salient. Ze werd verdedigd door Franse troepen, die begin april 1915 afgelost werden door Britten en Canadezen. Na de Duitse gasaanvallen eind april 1915 (Tweede Slag bij Ieper), zagen de Britten zich genoodzaakt zich terug te trekken tot de lijn Wieltje – Frezenberg – Hooghe. De Duitsers hadden de strategisch belangrijke hoogte in handen en bouwden er de komende jaren verdedigingsstellingen met betonnen bunkers uit.

Ter hoogte van deze begraafplaats werden minimum vijf bunkers opgetrokken, die deel uitmaakten van de Flandern I Stellung. Het betrof vier bunkers rond een centrale commandopost. De middelste van de Duitse betonnen constructies was groot en werd na de verovering op 4 oktober 1917 door de 3rd Australian Division ingericht als Advanced Dressing Station (medische verbandpost). Van 6 oktober 1917 tot eind maart 1918 werden er in de omgeving 343 bijzettingen verricht langs weerszijden van de constructie, door de 50th (Northumbrian) Division, de 33rd Division en twee Canadese eenheden. Ze vormden de basis van het huidige Tyne Cot Cemetery. Naar verluidt suggereerde King George V om de Cross of Sacrifice op de grootste bunker te plaatsen. De paviljoenen aan beide uiteinden van het Tyne Cot Memorial zijn geplaatst op twee andere Duitse bunkers.

Beschrijving

Vrijstaande, halfondergrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van ongeveer 1100 x 350 cm, op min of meer 140 cm boven het begane oppervlak. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De constructie kreeg meerdere inslagen te verwerken. Er zijn onder meer ronde wapeningsijzers te zien. Aan westelijke zijde zit een kleine opening, die naar binnen toe verbreedt. Hier zijn binnenin vlakke muren en een vlak plafond te zien. Aan oostelijke zijde zijn diverse kleine en grotere openingen te zien, die evenwel werden afgesloten.

  • DESEYNE A. 1984: Tyne Cot Cemetery, Zonneheem 23.2, 6-10.

Bron: WOI Relict (499): Duitse bunker Tyne Cot Cemetery (1) (Passendale - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Tyne Cot New British Cemetery met Memorial to the missing

  • Is gerelateerd aan
    Duitse bunker


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse bunker [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306473 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.