erfgoedobject

Duitse bunker

bouwkundig element
ID: 306474   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306474

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eén van de vijf Duitse bunkers, die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden opgetrokken als onderdeel van de 'Flandern I Stellung' en nu binnen de afbakening van het later ingerichte 'Tyne Cot New British Cemetery' liggen. Deze Britse militaire begraafplaats is gelegen tussen de Tynecotstraat en de Vijfwegenstraat, op de westzijde van een heuvelrug, circa 2,5 kilometer ten zuidwesten van het dorp Passendale. Deze bunker betreft de meest noordelijke, halfondergrondse bunker, die aan de voorzijde van de begraafplaats gemarkeerd wordt door vier populieren.

Historiek

Het dorp Passendale was op 20 oktober 1914 in Duitse handen gevallen. De heuvelrug, bij de Britten bekend als 'Passchendaele Ridge' (scheiding tussen Leie- en IJzerbekken), vormde tijdens de eerste oorlogswinter 1914-1915 de verst vooruitgeschoven frontlijn van de 'Ypres Salient'. Ze werd verdedigd door Franse troepen, die begin april 1915 afgelost werden door Britten en Canadezen. Na de Duitse gasaanvallen eind april 1915 (Tweede Slag bij Ieper), zagen de Britten zich genoodzaakt zich terug te trekken tot de lijn Wieltje – Frezenberg – Hooghe. De Duitsers hadden de strategisch belangrijke hoogte ('Flandern Riegel') in handen en bouwden er de komende jaren verdedigingsstellingen met betonnen bunkers uit.

Ter hoogte van deze begraafplaats werden minimum vijf bunkers opgetrokken, die deel uitmaakten van de 'Flandern I Stellung'. Het betrof vier bunkers rond een centrale commandopost. De middelste van de Duitse betonnen constructies was groot en werd na de verovering op 4 oktober 1917 door de '3rd Australian Division' ingericht als 'Advanced Dressing Station'(medische verbandpost). Van 6 oktober 1917 tot eind maart 1918 werden er in de omgeving 343 bijzettingen verricht langs weerszijden van de constructie, door de '50th (Northumbrian) Division', de '33rd Division' en 2 Canadese eenheden. Ze vormden de basis van het huidige 'Tyne Cot Cemetery'. Naar verluidt suggereerde King George V om de ‘Cross of Sacrifice’ op de grootste bunker te plaatsen. De paviljoenen aan beide uiteinden van het Tyne Cot Memorial zijn geplaatst op twee andere Duitse bunkers.

Beschrijving

Vrijstaande, halfondergrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan van ca. 1100 x 350cm, ca. 120cm boven het begane oppervlak. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Er zijn her en der ronde en driehoekige bewapeningsijzers te zien. De constructie heeft meerdere inslagen te verwerken gekregen. De constructie is aan de westzijde gesloten, behalve een opening, die naar binnen toe verbreedt. Aan de oostzijde zijn openingen zichtbaar, die evenwel afgesloten werden. 

  • DESEYNE A. 1984: Tyne Cot Cemetery, Zonneheem 23.2, 6-10.

Bron     : DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs :  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Duitse bunker [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306474 (Geraadpleegd op 27-01-2020)