Opgaande linde als vredesboom

Beschrijving

Op de splitsing van de Hekstraat en Molenstraat in Heks, staat een opgaande linde. Deze boom is tijdens de vredesfeesten in 1919 aangeplant als vredeslinde, ter herdenking van de herwonnen vrede: “Thans zal de vrijheidsboom geplant worden op den Molenberg, goed in het zicht der schooljeugd. De gemeente-overheden en de oud-strijders scharen zich rond den kuil. De inwoners en vreemdelingen, in het breede scharen, verdringen zich rond de helden van het feest. Secretaris Van Winkel, in naam der gemeente, schetst de beteekenis van den boom, den vrijheidsboom.”

Na de Tweede Wereldoorlog is, in de onmiddellijke omgeving van de vredesboom en naast het gemeentehuis, een oorlogsgedenkteken geplaatst. Dit ter nagedachtenis van de zeventien verzetsleden van het geheim leger, sector Borgloon, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

• VANWINKEL, G., Monographie der Gemeente Hex gedurende den oorlog 1914-1918 (1920).

Auteurs: Schepens, Annelies