Duitse militaire post

Beschrijving

Halfondergrondse betonnen constructie op het domein van het attractiepark Bellewaerde. De bunker ligt meer bepaald in een bosje op ongeveer 25 meter ten oosten van de Bellewaardestraat, op 100 meter ten westen van Bellewaerde vijver, op 250 meter ten noorden van de mijnkraters bij het domein Hooge.

Het betreft een militaire constructie met een rechthoekig grondplan van min of meer 330 x 460cm, waarvan enkel het dak bovengronds uitsteekt. Het beton van dit dak is samengesteld met vrij grove kiezels. Voor zover zichtbaar is het beton gegoten tegen een houten bekisting. Tegen de bovenste rand van het dak zijn zandzakjes als bekisting gebruikt, zie de uitsparingen in het beton. Ter hoogte van de noordelijke hoek zitten nog enkele versteende zandzakjes. Ter hoogte van de meest zuidelijke hoek zijn er ook bakstenen verwerkt, waarvan er nog enkele exemplaren in het beton zitten. Aan (zuid)oostelijke zijde is de bovenkant van de toegang tot de constructie te zien, evenals een kleine vierkante opening, die schuin naar beneden loopt. Centraal op het dak zit een kleine vierkante opening. Aan (noord)westelijke zijde is de rand van het dak deels vernield, mogelijk ten gevolge van een inslag.

Historiek

De bunker is opgetrokken in een zone, die tijdens de Tweede Slag bij Ieper (april – mei 1915) door Duitse troepen werd ingenomen. De zone bleef echter tot aan de zomer van 1917 (Derde Slag bij Ieper) tegen de frontlijn liggen, die hier verre van stabiel was. In deze omgeving werd zwaar gevochten, onder meer door het plaatsen van ondergrondse mijnladingen onder de vijandelijke stellingen, die vervolgens tot ontploffing werden gebracht. Hiervan getuigen de nabijgelegen mijnkraters bij het domein Hooge. Ten gevolge van de Derde Slag bij Ieper (juli – november 1917) zou deze zone een flink stuk in geallieerd gebied komen te liggen, maar tijdens het Duitse Lente-offensief (april – mei 1918) viel dit gebied opnieuw in Duitse handen.

De bunker is duidelijk te zien op een luchtfoto van 26 april 1916. Op deze luchtfoto, net zoals op militaire stafkaarten uit 1916, is te zien hoe deze bunker deel uitmaakte van de voorste Duitse stellingen en hoe er een loopgraaf passeerde ter hoogte van de toegang aan oostelijke zijde.

• Imperial War Museum, Britse luchtfoto 26/4/1916 (geraadpleegd in het Kenniscentrum In Flanders Fields Museum, dianummer 6826, FID 6329).
  • Koninklijk Legermuseum, collectie militaire stafkaarten, Duitse militaire stafkaart Zillebeke-Nordost, 1:5000, A.O.K.4, 1/11/1916.
  • Mapping the Front: German maps. Military Mapping 1914-1918: Great War Trench Map DVD Collection [DVD uitgegeven door de Western Front Association, in association with the Imperial War Museum, 2010], A.O.K. 4, Zillebeke – Nordost, 1/5000, 7/6/1916.

Auteurs: Decoodt, Hannelore