Restanten Duitse mitrailleurpost type Tobruk

Beschrijving

Betonnen militaire constructie in de duinen ten westen van Oostduinkerke-Bad, meer bepaald ten noorden van de Mooi Verblijflaan, ten westen van Narcissenlaan, op ongeveer 270 meter ten zuidoosten van de kustlijn. De constructie ligt op vijf kilometer ten zuidwesten van de havengeul bij Nieuwpoort.

Wat rest, betreft een betonnen constructie met een min of meer rechthoekige plattegrond van bij benadering 260 x 220cm. Het beton is samengesteld met vrij grove kiezels en gegoten tegen een houten beplanking. De betonnen wanden zijn licht versterkt met ijzers van één duim dik die op ongeveer 25cm van elkaar zijn geplaatst. Er is ook horizontale wapening zichtbaar. De betonnen zijwanden zijn ongeveer 40cm dik, behalve aan zuidwestelijke zijde, waar de muur bovenaan vlak is en tot 70cm verbreedt en waar een lagere, vlakke boord is uitgewerkt. De toegang bevond zich aan zuidoostelijke zijde. De hoeken zijn voor zover zichtbaar afgeschuind.

Hoogstwaarschijnlijk betreft dit een restant van een zogenaamde Tobruk¸ een mitrailleurs- en observatiepost uit de Tweede Wereldoorlog. Hier was namelijk het steunpunt Alberic uitgebouwd als onderdeel van de Atlantikwall. Dit steunpunt zou onder meer twee Tobruks omvat hebben.

Het deel dat nog te zien is, lijkt meer bepaald overeen te stemmen met het onderste deel van de kleine, overdekte rechthoekige ruimte, die via trapjes verbonden was met de open mitrailleurs- en observatiepost zoals duidelijk te zien op grondplannen van een Tobruk of Bauform 58c .

In de periode van de Neue Westwall deed de Tobruk zijn intrede in de Duitse verdedigingsbouw. De Tobruk of Ringstand was een in oorsprong Italiaanse uitvinding, die door Duitse ingenieurs verder ontwikkeld werd tot een observatie- en mitrailleurspost. Het meest voorkomende type was Bauform 58c, met een octogonale opening bovenaan. Er werden ook varianten ontwikkeld voor vlammenwerpers, mortieren, luchtafweer, veldkanonnen, observatieposten en seinposten. Tobruks werden massaal opgetrokken. In het totaal zouden er 26.351 exemplaren van het type 58c zijn opgetrokken langs de Atlantikwall, waarvan 667 binnen de sector van het 15de leger.

• Brussel, Koninklijk Legermuseum, Fonds 67, doos 14: Position A. Steunpunt “Alberic”. Oostduinkerke. 1/2.500 (plan n° 8).
  • Einsatzkarte 171.J.D. Stand: 25.III.43, in: HOUTERMAN J.N. & SAKKERS H. 1990: Bijlagen bij Atlantikwall in Zeeland en Vlaanderen gedurende opbouw en strijd, 1942-1944, Middelburg.
  • ROLF R. 2014: Atlantikwall. Batteries and bunkers, Middelburg, p. 160-165.
  • Informatie verkregen van Pierre Nowak (12 september 2019).