Villa Adagio

Beschrijving

Villa in regionalistische stijl gebouwd in opdracht van het echtpaar Gustaaf Aerts - Kuenen uit Genk, naar een ontwerp van de Genkse architect E.J.J. Vanbeuren uit 1953. De bouwheer liet in de eerste helft van 1953 reeds een ontwerp opmaken door de Genkse architect Driessen. Het uiteindelijk uitgevoerde ontwerp van Vanbeuren neemt de interieurindeling hiervan over maar met een andere, meer eclectische en expressieve, fantasierijke vormgeving voor de gevels.

Het oeuvre van de Genkse architect E.J.J. Vanbeuren is nog weinig onderzocht. Hij ontwierp ook de Sint-Nicolaas van Tolentijnkerk te Niel-bij-As (1967 – 1969) en zijn eigen architectenwoning op de Weg naar As 32 te Genk (1973), beide gebouwen in modernistische stijl. Mogelijk liet hij zich voor de villa Aerts - Kuenen, op vraag van de bouwheer, inspireren door het nabijgelegen landhuis naar ontwerp van Jan Rebel.

Beschrijving

De villa is gelegen op een groot rechthoekig perceel aan de westzijde van de Schaapsdries, ten noorden van de Molenvijver. Het in het westelijke deel sterk beboste perceel loopt naar de straat toe op en vormt een plateau waarop de villa en ten noorden ervan een klein garagegebouw staan. Aan de straatzijde is de tuin afgezoomd met een hoge ligusterhaag. Rond de gebouwen grasvlakken en met buxushagen omzoomde bedden, aan de voorzijde van de villa een halfcirkelvormige geasfalteerde oprit. Tussen villa en garage een met klinkers verharde parking.

Onderkelderde villa van twee bouwlagen op bijna rechthoekig grondplan onder een steil met leipannen gedekt zadeldak. De kopse gevels hebben boven het dakvlak uitstekende puntgevels met licht concave zijlijnen, wat het karakter van het ontwerp bepaalt. Alle gevels zijn opgetrokken in bruin baksteenmetselwerk in halfsteens verband op breukstenen sokkel, het gelijkvloerse deel is witgeschilderd. Gevelopeningen van verschillende vormen en formaten: kleine rondboogvormige vensteropeningen, gekoppelde segmentboogvormige vensteropeningen met en zonder tussenzuiltjes, drie- en vijfdelige houten kruiskozijnen met ruitvormig glas in lood in het bovendeel en segmentboogvormige deuropeningen. Voor het rechterdeel van de voorgevel vormt de eerste verdieping een erker onder een puntgevel met volutevormige hoeken. De borstwering in visgraat-metselwerk en de vijf gekoppelde segmentboogvormige vensteropeningen met kunststenen tussenzuilen geven deze erker de vorm van een loggia. Hieronder bevindt zich het terugwijkende inkomportaal met een arcade van drie rondbogen met sluitstenen op kunststenen zuilen. Het motief van de arcade wordt op de hoek van zuid- en westgevel herhaald. Voor de terugwijkende gevel van de eerste bouwlaag bevindt zich hier een balkon met smeedijzeren balustrade met elkaar kruisende krulmotieven. Onder het balkon bevindt zich een overdekt terras begrensd door een open arcade van segmentbogen op kunststenen zuilen en witgeschilderde bakstenen hoekpijler. Naar deze hoek leidt vanuit het lagergelegen deel van de tuin een door muurtjes geflankeerde bakstenen trap, die naar de villa toe versmalt. Tegen de zuidelijke zijgevel een markante bakstenen schoorsteen, met uitzondering van een aantal hoekstenen witgeschilderd, onderaan een blinde schouw met voluutvormige imposten. Tegen de noordelijke zijgevel en het linkerdeel van de achtergevel op het gelijkvloers niveau telkens een erker onder met leipannen gedekt schilddak met segmentboogvormige deur- en vensteropeningen.

Interieur

Op de begane grond zijn de ruimtes gelegen rond de traphal in de noordoostelijke hoek: living en eetkamer aan de zuidzijde, keuken ten westen en vestiaire, badkamer en bureel in de erker van de noordgevel. Op de eerste verdieping bevinden zich de slaapkamers van ouders en dochter, een logeerkamer en een badkamer. Op de tweede verdieping waren de kamer voor de meid en twee slaapkamers voor de zonen ondergebracht. In het begin van de jaren 1970 werd er aan de noordzijde, ter hoogte van de voormalige WC, een lift ingebouwd. Verder is de oorspronkelijke indeling bewaard zoals getekend op de bouwplannen. Ook de meeste interieurelementen zoals parket- en tegelvloeren, binnenschrijnwerk, trappen, ingebouwde kasten en plafondverwarming zijn behouden gebleven.

• Kadasterarchief Limburg, Mutatieschetsen Genk, afdeling I (Genk), 1954/64.
  • Stadsarchief Genk, Bouwdossier RO1953/022, RO1953/023.