Hoeve Krikhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Krikhof

Beschrijving

Zogenaamd "Krikhof", naar voormalig gehucht en herberg "Krikke" aan de Veurnseweg. Hoeve, mogelijk naar een (aangepast?) ontwerp van architect C. Schmidt (Poperinge) van 1920. Wederopbouw teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: U-vormige opstelling van de losse bestanddelen zijnde boerenhuis (nokrichting loodrecht op de straat), stal (nokrichting loodrecht op de schuur) en schuurvleugel (nokrichting loodrecht op het huis) respectievelijk ten noordwesten, ten oosten en ten zuidwesten van erf; aflijnende gekasseide stoepen; recente loods met nieuwe stallingen ten zuidoosten; ten westen erfoprit; aanplanting: erf met centraal graspleintje, beschaduwd door een fruitboom; rest van een boomgaard ten zuiden van het hof; gracht achter het boerenhuis, afgezoomd met lugustrumhaag; materialen: verankerde baksteenbouw; gebogen zadeldaken (mechanische pannen) met overstekende dakrand op houten modillons; typerende dakvensters in gebogen, afgewolfd zadeldak, oorspronkelijk met leienbeschieting, met overkragende rand op houten schoorstukken; rollaag ter markering van plint; bakstenen strekken en lekdrempels bij korfbogige muuropeningen; "traditiegebonden" houtwerk; kleine roedeverdeling deels bewaard; indeling: boerenhuis met opkamer aan erfzijde, boven kelderopening; grote stallingen met haakse vleugel tegen achtergevel; schuurvleugel omvattende wagenhuis, alaamhok, dwarsschuur, kelder en recente garage.

• Algemeen Rijksarchief, Dienst der Verwoeste Gewesten, 844.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine