Bondgenotenlaan en omgeving

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Bondgenotenlaan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bondgenotenlaan en omgeving

Beschrijving

De Bondgenotenlaan werd in de 19de eeuw aangelegd als hoofdas van de wijk grenzend aan het station en vormt een verbinding tussen het Martelarenplein en de Grote Markt. Naast de prominente stadsschouwburg, vormen statige eclectische burger- en herenhuizen de voornaamste bebouwing van de straat. Na de Eerste Wereldoorlog werden de huizen met woon- en winkelfunctie heropgebouwd in historiserende stijl. Ook enkele appartementsgebouwen op de hoek van de Bondgenotenlaan met omliggende straten, meestal als resultaat van de tweede wederopbouwcampagne, maken deel uit van het beschermde stadsgezicht.

Auteurs: Delannoye, Charlotte