Grote Markt en omgeving

• is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Markt en omgeving

Beschrijving

Het stadsgezicht omvat de Grote Markt als centraal gelegen plein in de stad met nabije omgeving. Het onregelmatig gevormde marktplein wordt gekenmerkt door het gotische stadhuis en Sint-Pieterskerk die getuigen van het oorspronkelijke uitzicht van het plein zoals aangelegd in de 15de eeuw. Het monumentale Tafelrond stamt oorspronkelijk uit dezelfde periode, maar werd ondertussen gesloopt en vervangen door een neoclassicistisch gebouw. De overige architectuur die het plein omringt is in zijn huidige vorm te typeren als wederopbouwarchitectuur. Deze bestaat uit een rij burger- en winkelhuizen die qua bouwstijl aansluiten bij het stadhuis en de kerk.

Auteurs: Delannoye, Charlotte