erfgoedobject

Wolvenweg

landschappelijk element
ID
306522
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306522

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deels gekasseide holle weg die de zuidwestelijke begrenzing vormt van het Kasteel de Robiano en doorsneden wordt door de Ringlaan. Op de 18de-eeuwse Kabinetskaart van de Ferraris vormt de holle weg de aanzet van de wegverbinding door het Zoniënwoud tussen Tervuren en Overijse, de 'Route d'Overijssche'. Vandaag sluit de Wolvenweg aan op de IJsedreef als deel van het netwerk aan onverharde paden en dreven dat het Kapucijnenbos ontsluit. De weg is voornamelijk met beuken beplant en behoort samen met het park en de kasteelvijvers tot de historische kern van het kasteeldomein. Wegens zijn pittoresk en idyllisch karakter was deze holle weg veelvuldig het onderwerp van de schilders van de school van Tervuren (circa 1870).

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.

Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde, Verdurmen, Inge
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Dorpskom Tervuren en Warandepark

  • Is deel van
    Tervuren

  • Is deel van
    Zoniënwoud N.O., Kapucijnenbos, Bos van Marnix en Arboretum van Tervuren


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Wolvenweg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306522 (Geraadpleegd op )