• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

De bouwaanvraag voor dit burgerhuis in art-decostijl werd in 1928 ingediend. Opdrachtgever voor de woning was Louis Balliu, wonende in de aangrenzende Oostakkerstraat (heden Engelbert Arenbergstraat) 13. Louis Balliu was hoofd van zijn bedrijf "Ateliers de Construction Louis Balliu", dat zich toespitste op enerzijds de vervaardiging van verschillende motoren, gasgeneratoren en pompen; en anderzijds op de verwerking van konijnenhaar.

Op het perceel in de Oostakkerstraat, dat doorliep in de Land Van Waaslaan had Balliu in 1925 al een atelier en twee werkmanshuizen laten bouwen voor zijn groeiende bedrijf. Zijn statige woning aan de Land Van Waaslaan volgde drie jaar later. Naar verluidt zou de familie Balliu veel zeggenschap in de ontwerpen van de woning gehad hebben, vooral wat de glas-in-loodramen betreft. De woning past met haar art-decostijl in het straatbeeld van de Land Van Waaslaan, dat als basisbebouwing bestaat uit middelhoge interbellumburgerhuizen. Het bouwdossier vermeldt geen architect of aannemer.

De half open bebouwing telt drie bouwlagen onder een plat dak, onderverdeeld in een brede venstertravee links en smalle deurtravee rechts, waarbij de bakstenen pilasters die de linkertravee omvatten bekroond zijn met geometrische ornamenten in art-decostijl. De lijstgevel staat op een natuurstenen plint, en is bovenaan afgeboord met een sobere gecementeerde kroonlijst. Het gevelvlak is opgebouwd uit rood baksteenmetselwerk in staand verband, gecombineerd met witte natuursteen ter hoogte van de gevelopeningen, waarvan enkele gedecoreerd met art-deco-bas-reliëfs. De gelijkvloerse bouwlaag bevat in de linkertravee drie gekoppelde vensters, gescheiden door bepleisterde stijlen. De rechtertravee van de gelijkvloerse bouwlaag bevat een deuropening met driezijdige bovenkant waarin zich een houten beglaasde deur, langs beide zijden geflankeerd door een smal zijlicht met hoge borstwering bevinden. Dit geheel is gevat binnen een natuurstenen geornamenteerde omlijsting. De deur en zijlichten zijn ingevuld met gekleurd reliëfglas en de deur bevat een smeedijzeren grille. De linkertravee van de tweede bouwlaag is uitgewerkt als een gebogen erker, met drie gekoppelde vensters. De rechtertravee bevat op de verdiepingen dezelfde vensteropeningen en raamschrijnwerk. De linkertravee van de derde bouwlaag bevat een centrale balkondeur, welke uitgeeft op het dak van de erker, en is afgeschermd met een smeedijzeren balustrade. Langs beide zijden bevindt zich een smal zijlicht. Al het schrijnwerk bestaat uit hout en heeft bovenlichten met glas-in-loodinvullingen met dezelfde gekleurde geometrische motieven.

De architect geeft de woning een enkelhuisindeling mee, waarbij opvallend veel ruimte door circulatie ingenomen wordt. Via de voordeur in de rechtertravee komt men in de vestibule die achteraan de centrale traphal bevat die alle verdiepingen met elkaar verbindt. Links hiervan is aan de straatzijde is een salon ingericht en aan de tuinzijde de eetkamer. Deze worden van elkaar gescheiden door een hal die op de vestibule aansluit. De overgang tussen eetkamer en koer wordt gemaakt door een veranda met gebogen beglaasde gevel. Achter de traphal is er een doorgang met diensttrapje voor personeel, dat vervolgens uitgeeft op een opeenvolging van sanitair, de keuken, het schotelhuis en opnieuw een diensttrapje. Hierboven is een badkamer bereikbaar via het tussenbordes van de centrale traphal en het eerste diensttrapje. De ruimtes achter deze badkamer zijn een op zichzelf staand geheel, en enkel bereikbaar via het achterste diensttrapje, waardoor kan vermoed worden dat dit de vertrekken waren van permanent inwonend personeel. De eerste verdieping heeft een identieke indeling als de gelijkvloerse verdieping, waarbij zich langs de straatzijde een slaapkamer en werkkamer bevinden en nog een slaapkamer met terras langs de tuinzijde, opnieuw gescheiden door een hal. Ook de tweede verdieping heeft een identieke indeling, waarbij er zich een slaapkamer en studiekamer aan de straatzijde bevinden en een slaapkamer aan de tuinzijde, gescheiden door een onverlichte tussenruimte. Verder is de woning volledig onderkelderd, waarbij een kolenkelder, voorraadkelder, wijnkelder en ruimte voor technieken voorzien is.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1929/79.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1926/2194, 1926/2223 en 1928/2712.