Notariswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning

Beschrijving

Deze notariswoning in modernistische stijl werd in 1929 ontworpen door de Gentse architect Amand Robert Janssens. De woning werd in opdracht van notaris Joseph Claerhout gebouwd, die enkele straten verder in de Toekomststraat 69 in Sint-Amandsberg woonde.

Janssens is voornamelijk bekend door zijn talrijke restauraties en reconstructies in de Kuip van Gent, naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van 1913, en van verscheidene kerken doorheen Oost-Vlaanderen. Tegelijkertijd heeft Janssens ook naam gemaakt met zijn ontwerpen voor de sociale woonwijken Groenbriel en de Tuinwijk Generaal Drubbel in Gent. De woning wijkt zo ietwat af van het oeuvre waarvan we Janssens kennen. Verder valt de strak vormgegeven, modernistische woning op in de straat, waarvan de bebouwing voornamelijk uit ontwerpen in een minder vooruitstrevende architectuur bestaat, zoals decoratieve of sobere art deco of historiserende bouwstijlen.

De statige burgerwoning met opvallend brede gevel telt drie brede traveeën en drie bouwlagen boven een kelder en onder een zadeldak met de nok parallel met de straat. Het dak is afgewerkt met zwarte dakpannen, heeft drie driehoekige dakkapellen, waarvan het schrijnwerk ook in driehoeken is ingedeeld, en is afgeboord met een houten bakgoot. De lijstgevel heeft een geel baksteenparement op een natuurstenen plint. De bouwlagen zijn gemarkeerd door gevelbrede horizontale banden in simili pierre. In de onderste band is aan de linkerzijde de signatuur van de architect "A.R. JANSSENS , ARCHITECTE" uitgewerkt.

De twee verdiepingen kregen een identieke uitwerking; de nadruk ligt op het gelijkvloers. Alle muuropeningen zijn rechthoekig, met getrapte dagkanten in het metselwerk. Op de gelijkvloerse bouwlaag is met siermetselwerk gewerkt, waarbij een reliëf in het metselverband is gecreëerd, en het karakter van een sokkel voor de woning krijgt. De gelijkvloerse bouwlaag is onderverdeeld in vijf traveeën, terwijl de verdiepingen drie traveeën tellen. Er zijn twee toegangen: centraal een smalle deur naar de woning en notarispraktijk, in de rechter travee een brede poort voor de garage. Houten voordeur met driehoekige beglazing, met daarboven een bovenlicht met rijkelijk uitgewerkte glas in lood. Naast de deur bevindt zich in de natuursteenplint een voetschraper. Recente garagepoort onder het originele getrianguleerde bovenlicht. De tussenliggende vensteropeningen, respectievelijk in de eerste, tweede en vierde travee, zijn identiek uitgewerkt, met houten guillotineramen met bovenlichten onderverdeeld in zes vlakken. De verdiepingen zijn identiek uitgevoerd, waarbij al het schrijnwerk recent is, vormgegeven naar historisch voorbeeld. De linkertravee is licht risaliterend uitgewerkt en wordt geaccentueerd door een driezijdige, gecementeerde erker die over de verdiepingen doorloopt. In elke zijde bevindt zich een raam, gescheiden door een gecementeerde stijl. De rechtertraveeën bevatten identieke vierkante vensteropeningen.

De architect heeft de woning van een onconventionele, vrije plattegrond voorzien, die de vaste structuren verlaat. Op de begane grond worden de woonvertrekken door een parallel circulatiesysteem afgescheiden van de vertrekken van het notariskabinet. De privévertrekken bevinden zich in de linkerhelft van de woning. De centrale vestibule biedt toegang tot het salon aan straatzijde en tot de grote centrale hal met trappenhuis, met zenitale verlichting. Vanuit de hal zijn de ruime keuken en eetkamer aan de tuinzijde te bereiken, achteraan nog verlengd met een lagere aanbouw voor onder meer sanitair. Rechts van de vestibule bevindt zich een kleine spreekkamer, die via een sas en smalle gang verbonden is met het bureau en een kabinet achteraan de woning. De notarispraktijk is voorzien van eigen sanitair.

De eerste verdieping biedt langs de straatzijde plaats aan een rookkamer en twee slaapkamers. Langs de tuinzijde vindt men nog een slaapkamer, met aanpalende badkamer en linnenkamer. De centrale traphal bedient enkel de eerste verdieping. Om de tweede verdieping te bereiken is er een secundair trapje voorzien. Dit trapje geeft op de tweede verdieping toegang tot nog drie slaapkamers, wellicht bedoeld voor personeel. Verder is de woning slechts gedeeltelijk onderkelderd. De kelder situeert zich enkel onder het salon, de vestibule, parloir en traphal. De ruimtes worden voornamelijk gebruikt voor opslag en technieken.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1929/79.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1929/3143.