• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis werd in 1924 in art-decostijl ontworpen door architect Henri Vaerwyck-Suys, die in de aangrenzende Schoolstraat 35 in Sint-Amandsberg woonde. De opdrachtgever was hoogleraar Arthur Claeys, die zelf ook vlakbij in de parallelle Reginald Warnefordstraat 38 in Sint-Amandsberg woonde.

Henri Vaerwyck-Suys heeft verschillende gebouwen in de straat op zijn naam staan. Zijn ontwerpen passen volledig bij de gesloten middelhoge interbellumbebouwing in de straat, die voornamelijk uit decoratieve of sobere art deco, of historiserende bouwstijlen bestaat. Vaerwyck-Suys was vooral actief in de jaren dertig en tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Hij is vooral gekend door het ontwerpen en herstellen van religieuze architectuur.

In zijn oeuvre zijn maar enkele burgerlijke projecten gekend, bijna allemaal in Oost-Vlaanderen te situeren. Hij hanteert verschillende stijlen: we zien ook de art-nouveaustijl en de regionalistische stijl terugkeren.

De burgerwoning telt twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel met de straat. De lijstgevel rust op een plint in blauwe hardsteen en is afgezoomd met een geprofileerde houten kroonlijst op klossen. In het gevelontwerp is bij de lijstgevel een duidelijk contrast te merken tussen de asymmetrisch uitgebouwde gelijkvloerse bouwlaag met donker baksteenparement en de symmetrische bovengevel met twee identieke traveeën met rood baksteenparement en natuurstenen speklagen. Op de de gelijkvloerse bouwlaag vormt het donkere baksteenparement de achtergrond voor een wit natuurstenen muurvlak waarin de rechthoekige deur- en vensteropeningen zijn gevat. Aan de linkerzijde bevindt zich een houten voordeur met smeedijzeren grilles voor de beglazing, onder een bovenlicht met roedeverdeling. Het overige gedeelte van het gelijkvloerse gevelvlak wordt ritmisch ingevuld met vijf identieke smalle vensters, die enkelvoudige houten ramen met bovenlicht bevatten. Rond elke opening is de natuursteen geprofileerd, zijn de dorpels afgeschuind en het geheel is bekroond met een uitkragende geprofileerde puilijst. Op de uiterst rechtse stijl is de signatuur van de architect "H.VAERWYCK-SUYS/ BOUWKUNDIGE" aangebracht. Op de verdiepingen wordt deze ritmische opeenvolging van smalle rechthoekige gekoppelde vensters hernomen, echter met recent schrijnwerk. Elke travee bevat per bouwlaag steeds drie identieke, gekoppelde vensteropeningen, ter hoogte van de latei versierd met een muizentandfries en met geprofileerde panelen in de borstweringen van de vensters in de tweede verdieping. De traveeën van de bovenste bouwlaag vormen elk een risaliet, gevat in een omlopende vlakke bepleistering.

Vaerwyck-Suys geeft de woning een zeer conventionele enkelhuisindeling mee. De voordeur geeft toegang tot de inkomhal, die met een beglaasde tochtdeur afgescheiden is van de achterliggende traphal die alle verdiepingen met elkaar verbindt. De rechterzijde van de woning wordt ingenomen door een salon aan de straatkant die in enfilade staat met de eetplaats aan de tuinzijde. Naast de koer bevindt zich achter de traphal nog een opeenvolging van de keuken, schotelhuis, sanitair, washuis en kolenopslag in een lange, smalle en lagere achterbouw. Van de verdiepingen zijn geen ontwerptekeningen beschikbaar, maar er kan van uitgegaan worden dat zich hier de slaapkamers en het sanitair bevonden. Verder is de hele woning onderkelderd.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1924/151.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1924/1777.