Notariswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning

Beschrijving

Deze driegevelwoning in art-decostijl is ontworpen in 1933 door architectenduo vader en zoon, Henri en Raymond Vaerwyck-Suys uit Sint-Amandsberg. De opdrachtgever was vrederechter en notaris Jozef Viaene. In de rechterzijde van de gelijkvloerse vensterpartij is de signatuur van de architecten "H.& R.VAERWIJCK / BOUWKUNDIGEN/ ST AMANDSBERG" uitgewerkt.

Voor zover gekend zijn er van Raymond Vaerwyck enkel ontwerpen gekend in samenwerking met zijn vader Henri Vaerwyck-Suys. Zo hebben zij, midden jaren 1930, drie villa’s ontworpen in regionalistische stijl in De Haan; en zijn er twee modernistische burgerwoningen in Gent gekend. Verder herstelden ze samen enkele religieuze bouwwerken in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. De woning valt als enige driegevelwoning met tuinmuur op in Land Van Waaslaan, maar sluit met haar art-decostijl wel aan bij de overheersende interbellumbebouwing van de straat.

De notariswoning is ingeplant op een breed maar ondiep perceel. De brede driegevelwoning telt vier traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak met twee dakkapellen en de nok parallel met de straat. Links van de woning ligt de tuin, door een bakstenen tuinmuur van de straat gescheiden. De tuinmuur is een verderzetting van het gele metselwerk van de woning, bovenaan afgeschermd met natuurstenen dekstenen. In de tuinmuur is net naast de gevel een rondbogige tuindeur uitgewerkt die een houten paneeldeur bevat. Links daarvan is de muur lager uitgevoerd en is deze verhoogd door een smeedijzeren hekwerk, ingevuld met reliëfglas. De lijstgevel aan straatzijde is afgeboord met een houten kroonlijst op klossen en staat op een lage plint van ruw bewerkte natuursteenblokken. Het bruine baksteenparement heeft terugliggende lintvoegen die de horizontaliteit in het gevelontwerp benadrukken. De gevel heeft een strakke, maar dynamische vormgeving, waarbij de architecten hebben ingezet op het contrast tussen de drie keer terugkerende, identieke vensterpartij en de uit de gevel naar voor springende inkompartij.

De inkompartij neemt de twee rechtse traveeën van de begane grond in, met links de rondboogdeur en rechts daarvan het rechthoekige venster van de spreekkamer. Het vooruitspringende muurdeel wordt afgezoomd door een smalle puilijst en wordt links verder gezet in een laag volume voor bloembakken, over de venstertraveeën links doorlopend. Door deze deuropening van een monumentale natuurstenen omlijsting te voorzien, wordt deze inkompartij nog extra geaccentueerd. De houten voordeur bestaat uit twee vleugels onder bovenlicht, met smeedijzeren grilles voor de beglaasde delen.

De rest van de zeer sobere gevel wordt geritmeerd door een identieke vensterpartij die drie keer herhaald wordt, bestaande uit twee rechthoekige vensters met doorlopende natuurstenen dorpel en uitkragende bepleisterde latei. Al het raamschrijnwerk is recent.

De architecten hebben de ruime woning een plattegrond gegeven geïnspireerd op de opdeling van de woning in twee traveeën. Door het ondiepe perceel kreeg deze typeplattegrond een aantal aanpassingen. Via de voordeur komt men in de inkomhal binnen, die rechts op een kleine spreekzaal van de notaris uitgeeft. Achter de inkomhal zit de traphal, evenwijdig ingeplant met de straat. Achter de traphal bevindt zich de keuken met bijhorend sanitair en schotelhuis; deze ruimtes bevinden zich in het hoofdgebouw van de woning; wegens het ondiepe perceel is geen achterbouw mogelijk voor deze functies. De linkertravee van de woning bevat een enfilade van woonkamer aan de straatzijde en de eetkamer aan de tuinzijde. Een grote, als bow window uitgebouwde veranda verbindt de twee ruimtes en kijkt uit over de zijdelings gelegen tuin. De trappartij verbindt slechts de gelijkvloerse met de eerste verdieping en is zenitaal verlicht. Om deze verlichting mogelijk te maken werd een groot daklicht in het zadeldak geplaatst, zodat het buitenlicht via de open zolder in de onderliggende traphal kan binnenvallen. De trap geeft uit op een overloop die over de gehele breedte van het huis de woning in twee deelt en achteraan eindigt op de zoldertrap. Langs de straatzijde van deze overloop bevinden zich drie kamers, welke vermoedelijk als slaapkamers ingericht zijn. Ook langs de andere zijde bevinden zich drie kamers, waarvan de centrale vermoedelijk de badkamer is.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1933/68.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1933/4456.