• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Deze burgerwoning werd in 1932 in art-decostijl ontworpen door de Gentse architect Edgar Celie, die in de Gentbruggestraat 37 in Sint-Amandsberg woonde. Opdrachtgever was Jan Baptist Limbourg, rekenplichtige van beroep en woonachtig op de Antwerpsesteenweg 249 in Sint-Amandsberg.

Architect Edgar Celie heeft verscheidene burgerwoningen ontworpen voor de nieuw aangelegde Land Van Waaslaan en Victor Braeckmanlaan. In zijn oeuvre uit de jaren 1920 en 1930 komen voor zover gekend voornamelijk ontwerpen in een kleurrijke eclectische stijl of in art deco voor. Voor de woning Limbourg gebruikt hij een typeplan voor de gevel, dat hij ook gebruikt in de Victor Braeckmanlaan 105 en de Land Van Waaslaan 154. Terugkerende elementen zijn de convexe erker, de gebogen gevelopeningen, de bepleisterde omlijstingen en gevoel voor detaillering. De keuze voor de art deco past zowel in de Land van Waaslaan, als in de Victor Braeckmanlaan; twee straten met gesloten middelhoge interbellumbebouwing, die voornamelijk uit decoratieve of sobere art deco, of historiserende bouwstijlen bestaat.

De burgerwoning telt drie bouwlagen onder een pannen dak met de nok parallel met de straat. De lijstgevel is opgebouwd uit een met bepleistering verlevendigd rood baksteenparement op een lage blauwe hardstenen plint en is afgezoomd door een recente bakgoot op gesculpteerde klossen. De architect heeft ervoor gekozen om op elke verdieping een andere vormgeving aan de gevelopeningen mee te geven. Bij de gelijkvloerse bouwlaag korfbogig, rechthoekig op de verdieping en spiegelbogig op de tweede verdieping. De gelijkvloerse bouwlaag is ingedeeld in een smalle deurtravee links en brede venstertravee rechts. De houten voordeur heeft smeedijzeren grilles voor de beglaasde vlakken en het vaste raam heeft een bovenlicht met roedeverdeling, waarin glas-in-loodpaneeltjes ingewerkt zijn. Onderaan de deuropening zijn aan weerszijden gebogen gecanneleerde natuurstenen ornamenten aangebracht en de natuurstenen vensterbank is bovenaan uitgehold met een centrale watergeul in de opstand en heeft gecanneleerde afgeronde buitenhoeken. Deze specifieke uitwerkingen komen op bijna identieke wijze voor bij elk ontwerp van Celie in de Victor Braeckmanlaan. Onder de vensterbank is in een gebouchardeerd vlak de signatuur van de architect "EDGAR CELIE/ ARCHITECTE" in de natuurstenen borstwering uitgewerkt. De overgang van de gelijkvloerse met de eerste verdieping wordt gevormd door een gevelbrede horizontale bepleisterde band, versierd met imitatievoegen. De symmetrisch uitgewerkte verdiepingen zijn gevat tussen twee bakstenen pilasters op afgeronde gecanneleerde consoles en bekroond met bepleisterde ornamenten. De eerste verdieping wordt gedomineerd door een convexe bepleisterde erkerpartij, ondersteund door een centrale console. De erker telt drie gekoppelde identieke vensters met bakstenen borstwering en wordt bovenaan afgesloten met een borstwering met een smeedijzeren balustrade. Zowel de basis van de erker, als de lateien van de vensters, zijn versierd met een tandlijst. Een balkondeur met gekoppelde zijlichten geeft uit op het erkerbalkon. Het gevelvlak hierboven is afgewerkt met een bepleistering, versierd met imitatievoegen. Al het schrijnwerk op de verdiepingen is recent.

De architect geeft de woning een conventionele enkelhuisindeling mee. Via de deurtravee komt men binnen in de inkomhal, welke achteraan uitgeeft op de traphal die alle verdiepingen met elkaar verbindt. De rechterzijde van de woning wordt ingenomen door het salon aan de straatzijde die in enfilade staat met de eetkamer aan de tuinzijde. Achter de traphal bevindt zich naast de koer een opeenvolging van de keuken, badkamer, bergruimte en sanitair in een smallere aanbouw. Op de verdieping is aan de straatzijde een ruime perceelsbrede kamer ingericht die in enfilade staat met de kamer aan de tuinzijde. Dat de representatieve ruimtes van beide verdiepingen rijkelijk uitgewerkt zijn blijkt uit de aanzichten op de pleisterplafonds met centrale rozetten die op de originele ontwerpplannen opgetekend staan. De tweede verdieping telt twee slaapkamers aan de straatzijde en een kamer aan de tuinzijde naast de traphal. Het bordes van de trappartij geeft uit op een kleine sanitaire ruimte. Verder zijn zowel de inkomhal, als traphal en salon onderkelderd.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1932/68.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1932/4256.