• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Dit burgerhuis in beaux-artsstijl werd in 1935 ontworpen door architect Armand De Buck, wonende in de Driesstraat 55 in Ledeberg. De opdrachtgever was handelaar Marcel Van den Bossche, die enkele straten verder in de Scheldestraat 15 in Sint-Amandsberg woonde.

De woning past met zijn gevelafwerking, uitkragende erker, bouwhoogte en stijl goed in het straatbeeld dat gekenmerkt wordt door gelijkaardige gevelpartijen. De Buck is gekend door zijn ontwerpen voor modernistische sociale appartementsgebouwen uit 1929 – 1932 in de Bellvuewijk in Gent (gesloopt), en aan het Centrumplein in Ledeberg uit 1957. Verder heeft De Buck ook enkele modernistische burgerwoningen op zijn naam staan, waaronder de woning op nummer 136 in dezelfde Victor Braekmanlaan uit 1936. Met deze woning voor Van den Bossche wordt duidelijk dat De Buck behalve modernistische, vooruitstrevende architectuur, ook werkte in conventionele, historiserende bouwstijlen zoals de beaux-artsstijl.

De burgerwoning met twee poortopeningen op de begane grond is perfect symmetrisch opgevat. De lijstgevel bevat twee traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel met de straat. De lijstgevel is volledig bepleisterd met een grove simili-pierre waarin imitatievoegen uitgewerkt zijn. Onderaan een hoge gegroefde sokkel in blauwe hardsteen. De gevel wordt beëindigd met een sterk overkragende houten kroonlijst op klossen. De gelijkvloerse bouwlaag wordt bijna volledig ingenomen door twee brede identieke spiegelbogige poortopeningen. Deze bevatten een houten dubbele poort met vaste zijlichten, waarbij smeedijzeren grilles de beglaasde panelen afschermen. De verdiepingen zijn als één geheel uitgewerkt, gevat tussen twee pilasters met een centraal verzonken geprofileerd veld. Op elke verdieping drie gekoppelde spiegelbogige vensteropeningen met pilasters als tussenstijlen, die een vlak entablement dragen. De eerste verdieping wordt geaccentueerd door een convexe erker, ondersteund door een rijkelijk uitgewerkte console. De drie spiegelbogige vensters in de erker bevatten houten guillotineramen en zijn versierd met vaasbalusters in de borstwering. De natuurstenen vensterdorpels lopen over de gehele gevelbreedte door als druiplijst. De penanten tussen de erkervensters hebben geprofileerde verzonken vlakken en bovenaan is de erkerpartij bekroond met een geprofileerde lijst waarop zich een natuurstenen balustrade bevindt. Op de bovenverdieping geeft een dubbele houten balkondeur onder bovenlicht met gekoppelde houten zijlichten uit op het balkon boven de erker.

De architect voorziet een conventionele enkelhuisplattegrond. De rechterpoort geeft uit op een aparte garageruimte, terwijl de linkerpoort toegang geeft tot de woning zelf. Langs hier betreedt men de inkomhal, waar zich achteraan de traphal bevindt die alle verdiepingen met elkaar verbindt. Achter de traphal is er een smallere en lagere achterbouw met de keuken, schotelhuis en sanitair. In de rechtertravee zit achter de garage aan de tuinzijde een woonplaats, die uitgeeft op een verhoogd terras met trappartij naar de tuin. Omdat de garage een belangrijk deel van het gelijkvloers inneemt, wordt de verdieping als bel etage ingericht, met een groot salon aan straatzijde, in enfilade met een tweede woonkamer naast de trap. Via het bordes is een kamer toegankelijk, vermoedelijk sanitair, die boven de keuken ingericht is. Verder is er op de bovenste verdieping één grote zolderruimte te vinden en is de woning volledig onderkelderd, waarbij de kolenkelder zich langs de straatkant bevindt.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1935/46.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1935/5104.