Burgerhuis in neotraditionele stijl

Beschrijving

Deze half vrijstaande burgerwoning in neotradtionele stijl werd in 1937 door architect Ernest Snoeck ontworpen. De architect woonde zelf in Sint-Amandsberg in de vlakbij gelegen Reginald Warneordstraat 44. Opdrachtgever was Edmond Burms, postbediende van beroep, en eveneens in Sint-Amandsberg wonend in de Burghstraat 44.

Snoeck was actief op verschillende terreinen. Van zijn hand kennen we burgerhuizen, winkels, villa's, werkmanswoningen, en uitbreidings- en veranderingswerken. Voor burgerhuizen zien we voornamelijk ontwerpen in art deco en gematigd modernisme terugkomen, terwijl zijn ontwerpen voor villa's eerder geïnspireerd zijn op Engelse landhuizen. In deze woning zien we de voorliefde voor de landelijke stijl van Snoeck terugkeren in het gebruik van traditionele bouwmaterialen en elementen uit de cottagestijl. Typische elementen hierbij zijn de puntgevel met imitatievakwerk, de erker, het verfijnd uitgewerkte, gedecoreerde schrijnwerk en de glas-in-loodruitjes in de heterogeen vormgegeven muuropeningen.

Samen met woningnummer 143 en 157 respectievelijk naar ontwerp van Edgar Celie en Emile De Nil zijn dit de enige woningen in de Victor Braeckmanlaandie elementen uit de cottagestijl integreren in een neotraditioneel ontwerp.

De half vrijstaande bebouwing met naastliggend tuintje telt twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak met de nok parallel met de straat. Links van de woning geeft een laag metalen tuinhekje met geometrische vormgeving en bepleisterde stijl met bolornament toegang tot de achterliggende tuin.

Het gevelvlak is opgebouwd uit rood baksteenparement op een hardstenen plint en heeft uitsluitend rechthoekige gevelopeningen met houten schrijnwerk. Het gevelontwerp wordt gedomineerd door de brede venstertravee aan de rechterzijde die bekroond is met een beeldbepalende puntgevel met geprofileerde omlijsting die boven de lijstgevel van de linkertravee uitsteekt. De gelijkvloerse bouwlaag bevat een breed venster met bepleisterde omlijsting en enkelvoudig raam onder bovenlicht met glas-in-loodversiering met centraal geometrisch ornament. Daarboven kraagt een erkerpartij uit, ondersteund door twee consoles. Over de volledige breedte van de erker loopt een raampartij met glas-in-loodinvulling en houten hoekstijlen met houtsnijwerk. In de bakstenen borstwering is een bepleisterd geprofileerd vlak uitgewerkt en de erker is bovenaan afgewerkt met een leien dak. Het gevelvlak dat zich in de basis van de puntgevel bevindt is volledig ruw bepleisterd en bevat centraal een drieledig bandraam met glas-in-loodinvulling. Het bovenste gedeelte van het gevelveld in de puntgevel is met vakwerkimitatie ingedeeld in ruiten, afgewerkt met donkere geglazuurde ruitvormige tegels. In de deurtravee aan de linkerzijde van de woning is onderaan een houten voordeur met smeedijzeren ruitvormig net voor de beglazing ingewerkt, omlijst met een uitkragende bepleistering en met voetschraper. Daarboven geeft een houten balkondeur met glas-in-loodinvulling uit op een smeedijzeren balustrade.

De architect geeft de woning een enkelhuisindeling mee, de klassieke plattegrond van de rijwoning op een lang en smal perceel. Via de voordeur betreedt men het tochtportaal dat met een dubbele deur afgesloten is van de traphal die alle verdiepingen verbindt. Ondanks de opportuniteit dat een half open bebouwing met zich meebrengt om de representatieve ruimtes naar de naastliggende tuin te openen, heeft de architect er voor gekozen om de salon, eetkamer en zenitaal verlichte veranda in de gesloten rechtertravee in te richten. De halfronde fumoir achter de traphal is dan wel naar de tuin gericht en steekt met zijn beglaasde gedeelte uit het hoofdvolume van de woning. Achteraan het perceel zijn nog een wasplaats en berging aangebouwd, in een smalle achterbouw. Het bordes van de trappartij geeft toegang tot een kamer boven de fumoir en het schotelhuis. Op de eerste verdieping is er een perceelsbrede slaapkamer aan de straatzijde en een kleinere slaapkamer aan de achterzijde naast de traphal. Opmerkelijk is het ontbreken van sanitair op de originele grondplannen. Verder is de woning deels onderkelderd.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent, afdeling XIX (Sint-Amandsberg), 1938/70.
  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen Sint-Amandsberg, BA-SA, 1937/5550.
  • DE GROOTE S. 1992: Op bezoek bij Jackie Snoeck. Zoon van architect Ernest Snoeck, Heemkundig Nieuws 20/4, 4-8.

Auteurs: De Caluwé, Carlo; Janssens, Karolien