Herberg

Alternatieve naam Café au Tram

• Inventarisatie Ieper (geografische inventarisatie: 01-01-1987 - 31-12-1987).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg

Typologieherbergen
Stijleclecticisme

Beschrijving

Voormalige herberg, eertijds zogenaamd "Café au Tram", nabij de Brielensestraat. Hoekhuis van drie ongelijke linker traveeën + afgeschuinde hoektravee + vijf, eveneens ongelijke rechter traveeën, en één bouwlaag onder schilddak (mechanische pannen) uit de jaren 1920. Gesigneerd "G. Boghemans. Architecte", in de plint rechts van deur nummer 151. Klimmende dakkapellen. Rood bakstenen gebouw op arduinen plint met rechthoekige casementen. Gecementeerde decoratieve motieven als panelen, postamenten, sluit- en hoekstenen. Licht verhoogde begane grond. Korfboogvensters (twee- en drielichten) onder strek met sluitsteen en oren. Rondboogdeur rechts; rechthoekige deels beglaasde vleugeldeur in afgeschuinde travee met aansluitend portaaltje onder leien luifel op houten modillons. Bekronend hoekfronton tussen postamenten met art-deco-inslag. Horizontaliserende banden en aflijnende casementen.

• Stedelijk Archief Ieper, 874.1, Brielen.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine & Lion, Mimi