Twee opgaande lindes als vredesbomen

Beschrijving

Centraal op het President Rooseveltplein, op het graspleintje, staan twee opgaande lindes. Deze bomen zijn aangeplant als vredesbomen.

Als symbool voor de herwonnen vrijheid werd op 29 februari 1920 tegenover het gebouw ‘White Residence’ een vredesboom geplant. De boom werd tijdens de nacht van 21 november 1930 door onbekenden afgezaagd. Op 28 december 1930 werd een nieuwe boom geplant. Deze linde is begin jaren 1980 afgestorven en vervangen door een nieuwe linde (Tilia cordata). De omtrek van deze boom bedraagt 113 cm.

Op 20 maart 1952 plantte de Vuurkruisersbond nog een vredesboom (Tilia tomentosa), een tiental meter ten noorden van de bestaande vredesboom. Deze linde heeft een omtrek van 230 cm.

• VAN HOONACKER E. 1986: Duizend Kortrijkse straten, Kortrijk, 390-391.
  • Informatie verkregen van de Stad Kortrijk (25 september 2018).