Dorpskom Sint-Ulriks-Kapelle

Beschrijving

De kern van Sint-Ulriks-Kapelle bestaat uit een groepering van een klein aantal huizen rond de Sint-Ulrikskerk. Aan de kerk ligt het kerkhof, dat omgeven is door een lage muur en een smeedijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers. De bebouwing in het dorpscentrum dateert voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, waaronder het gemeentehuis, de pastorie en een aantal dorpswoningen in de Sint-Ulriksstraat (voorheen Kerkstraat). Het merkwaardigste gebouw binnen het dorpsgezicht is het voormalige kasteel van Kapelle, dat echter sterk verbouwd werd. De percelen akker- en weideland ten noorden, oosten en vooral zuiden verwijzen naar de oorspronkelijke landelijke omgeving.