erfgoedobject

Toegang Plantentuin in de as van de Sint-Annastraat

bouwkundig element
ID
306608
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306608

Juridische gevolgen

Beschrijving

De plantentuin van Meise is gegroeid uit de samensmelting van twee historische domeinen. Om redenen van samenhang en relevantie wordt de algemene historiek en ontwikkelingsgeschiedenis weergegeven in Domein van de Nationale Plantentuin. De aanwezige gebouwen met erfgoedwaarde worden afzonderlijk behandeld, hoewel de uitwerking bijgevolg beperkt blijft tot de beschrijving van de huidige toestand.

De toegang tot de Plantentuin aan de Nieuwelaan, verder ten noorden van de hoofdingang, ligt in de as van de Sint-Annastraat en dateert vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.

De inkom aan de Sint-Annastraat bestaat uit vrij eenvoudige kalkzandstenen pijlers met spiegels op de schacht, op een iets breder sokkel. Een eenvoudig hoofdgestel met een geprofileerde architraaf en blinde fries ondersteunen de dekplaat van blauwe hardsteen die bekroond wordt door een bolornament. Eenvoudig zesdelig spijlenhek met centraal de hekvleugels en bewaarde hardstenen schamppalen.


Auteurs: Van Damme, Marjolijn; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Domein van de Plantentuin van Meise


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Toegang Plantentuin in de as van de Sint-Annastraat [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306608 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.