erfgoedobject

Toegang Plantentuin en omheining aan de Brusselsesteenweg

bouwkundig element
ID: 306609   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306609

Juridische gevolgen

Beschrijving

De plantentuin van Meise is gegroeid uit de samensmelting van twee historische domeinen. Om redenen van samenhang en relevantie wordt de algemene historiek en ontwikkelingsgeschiedenis weergegeven in Domein van de Nationale Plantentuin. De aanwezige gebouwen met erfgoedwaarde worden afzonderlijk behandeld, hoewel de uitwerking bijgevolg beperkt blijft tot de beschrijving van de huidige toestand.

De toegang tot de Plantentuin aan de Brusselsesteenweg, voorheen de toegang tot het Hof van Meise, dateert van omstreeks 1880.

Deze toegang bestaat uit strakke natuurstenen pijlers op lage basis onder een ezelsrug van blauwe hardsteen bekroond door glazen verlichtingsbollen. Eenvoudig recht afgelijnd pijlpunthek met voetgangersdoorgang en een inrijhek waarvan de makelaar bekroond wordt door een pijnappel.

Rechts van de inkom nog het oorspronkelijke ijzeren omheiningshek met aansluitend de witgeschilderde omheiningsmuur van het verdwenen kasteel van Meise. Deze muur is opgetrokken uit baksteen en wordt geritmeerd door eenvoudige pilasters; het geheel wordt afgedekt door een ezelsrug van pannen.


Bron     : -
Auteurs :  Kennes, Hilde, Van Damme, Marjolijn
Datum  : 2018


Relaties

  • Is deel van
    Domein van de Nationale Plantentuin van Belgiƫ
    Nieuwelaan zonder nummer (Meise), J.Van Gijsellaan zonder nummer, Kruidtuinlaan 2 (Wemmel)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Toegang Plantentuin en omheining aan de Brusselsesteenweg [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306609 (Geraadpleegd op 14-10-2019)