erfgoedobject

Rieten huisje of Hermitage

bouwkundig element
ID
306616
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306616

Juridische gevolgen

Beschrijving

De plantentuin van Meise is gegroeid uit de samensmelting van twee historische domeinen. Om redenen van samenhang en relevantie wordt de algemene historiek en ontwikkelingsgeschiedenis weergegeven in Domein van de Nationale Plantentuin. De aanwezige gebouwen met erfgoedwaarde worden afzonderlijk behandeld, hoewel de uitwerking bijgevolg beperkt blijft tot de beschrijving van de huidige toestand.

Het rieten huisje in vroeg-neogotische stijl werd als folly vermoedelijk opgericht in de periode 1805-1810 in opdracht van graaf Roose de Baisy, de toenmalige eigenaar van het domein van Boechout.

Historiek

Het rieten huisje werd gebouwd in de vroege 19de eeuw, samen met de Engelse Brug en het Belvedèrepaviljoen. Dit gebeurde in opdracht van graaf Roose de Baisy, de toenmalige eigenaar, die het domein op dat ogenblik voorzag van een nieuwe landschappelijke aanleg.

In de tweede helft van de 20ste eeuw werd het gebouwtje gebruikt voor het overwinteren van zwanen die in het domein werden gehouden. Tijdens een zware storm op 25 januari 1990 viel een boom op het gebouw waardoor zowel het dak als een deel van de muren werd vernield. Hoewel tot vandaag niet hersteld, blijft het een sprekende getuige van de toenmalige landschappelijke aanleg en het ermee gepaard gaande romantische gedachtegoed.

Beschrijving

Het betreft een gebouwtje op rechthoekige plattegrond in vroeg-neogotische stijl. Het is opgetrokken uit baksteen met een parement van Brusseliaanse zandsteen, oorspronkelijk naar verluidt onder een afgewolfd zadeldak van Boomse pannen. Vooraan zijn er dichtgemetselde neogotische vensters met bakstenen tussenstijlen en een rechthoekige deur met neogotisch schrijnwerk. Zij- en achtergevels met smalle vensters, voorheen voorzien van ijzeren ramen, maar momenteel verdwenen.

  • Informatie verkregen van Danny Swaerts (20 mei 2016).

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het rieten huisje werd in 2021 in ere hersteld. Het werd herbouwd met gebruik van de oorspronkelijke bouwmaterialen en kreeg een nieuw rieten dak.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Domein van de Plantentuin van Meise


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Rieten huisje of Hermitage [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/306616 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.